Micii constructori, cheia creşterii sectorului construcţiilor din România (studiu)

Micii constructori reprezintă cheia creşterii sectorului construcţiilor din România, potrivit unui studiu economic la nivel regional, comandat de Arabesque, liderul naţional în distribuţia de materiale de construcţii şi finisaje. Studiu de caz: Regiunea Sud-Muntenia.

“Regiunea Sud-Muntenia reprezintă un studiu de caz relevant, demonstrând ieşirea capitalului românesc din zona speculativă şi orientarea spre investiţii cu efecte predictibile pe termen mediu şi lung. Dezvoltarea infrastructurii ar putea amplifica şi mai mult perspectiva pozitivă”, arată studiul.

Investiţiile româneşti în construcţii din Regiunea Sud-Muntenia au şansa ca în 2016 să atingă un nivel record de 6,4 miliarde de lei, evoluţie influenţată semnificativ de creşterea business-ului realizat de catre micii constructori, cei care creează liantul pentru reconstrucţia sănătoasă a economiei.

Micii constructori

 

Potrivit statisticii, evoluţia sectorului construcţiilor din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman denotă un potenţial semnificativ, stimulat de creşterea încrederii firmelor şi al micilor întreprinzători în dezvoltarea unor investiţii pe termen mediu şi lung.

În 2014, numărul firmelor de construcţii din Regiunea Sud-Muntenia a atins nivelul de 5.820 de unităţi, de la 5.342 de societăţi în 2013, iar perspectivele lui 2016 se îndreaptă spre un record de peste 6.200 de firme (micii constructori), marea lor majoritate mici şi mijlocii.

Se apropie Campionatul European de Fotbal – Televizoare peste aşteptări

Potrivit estimărilor, cifra de afaceri a acestor firme ar putea atinge în 2016 nivelul de 6,4 miliarde de lei, în creştere cu aproape jumătate de miliard de lei faţă de rezultatul din 2014. Semnificativ este faptul că, în 2010, afacerile din sectorul construcţiilor la nivelul Regiunii Sud-Muntenia se situau la nivelul de numai 4,94 miliarde de lei.

Cele mai importante investiţii în construcţii au fost atrase în 2014 de judeţul Prahova, de peste 200 milioane lei, urmat de Argeş cu 162 de milioane de lei şi Giurgiu cu 42 milioane lei.

Potrivit experţilor Arabesque, datele economice indică faptul că economia la nivel regional îşi reporneşte motoarele, investiţiile în construcţii fiind capabile să genereze dezvoltarea pe orizontală, adică să atragă afaceri colaterale în toate domeniile, de la infrastructură, imobiliare şi industrie, la comerţ, servicii şi turism.

Datele statistice arată că sectorul construcţiilor din această zonă a angajat 35.506 muncitori în 2014, în creştere cu peste 8000 faţă de anul precedent, cei mai mulţi în Prahova şi Argeş.

studiu constructii Arabesque 4

Într-o regiune în care şomajul atingea în 2009 nivelul record de 11,5 % în Teleorman, 2015 a coborât rata la nivelul de 5% în Argeş, judeţ care, propulsat de investiţii semnificative precum cele realizate de Renault-Dacia, tinde să prindă din urmă trendul de dezvoltare accelerată impus de Bucureşti-Ilfov.

studiu constructii Arabesque 3

“Argeş reprezintă cel mai bun exemplu că, în baza unor investiţii cu valoare adăugată, care atrag furnizori şi crează lanţuri economice, economia tinde spre valori de creştere”, arată studiul comandat de Arabesque.

Potrivit radiografiei economice din Regiunea Sud-Muntenia, investitorii în construcţii sunt, în principal, bărbaţi cu vârste între 35 şi 65 de ani, cu experienţă în mediul de business, care investesc în primul rând în dezvoltarea de imobiliare private (blocuri, vile) şi de afaceri (unităţi turistice, sedii de firmă, spaţii comerciale). Semnificativă este şi creşterea apetitului persoanelor particulare pentru investiţii imobiliare, renovări şi amenajări.

“Există o cerere în creştere pentru materiale de construcţii necesare dezvoltării de imobile şi pentru renovarea şi extinderea celor existente, acesta fiind şi motivul apariţiei unor investiţii majore, cum este noul magazin Arabesque de 10 milioane de euro construit în Piteşti şi care urmează să deservească întreaga regiune”, spun experţii.

Perspectivele pozitive din construcţii sunt întărite şi de ultimul raport privind evoluţia sectorului construcţiilor la nivel naţional, lansat zilele trecute de Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit datelor INS, volumul lucrărilor de construcţii a crescut în ianuarie 2016, ca serie brută, cu 6,7% faţă de perioada similară din 2015, şi cu 8,8% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Cel mai semnificativ avans l-au marcat lucrările la clădirile rezidenţiale, de 18,7%, în timp ce construcţiile inginereşti au avansat cu 15,8%, iar cele la clădirile nerezidenţiale cu 5,5%.

Semnificativ şi extrem de relevant în acest sens este avansul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 19,1% şi al lucrărilor de reparaţii capitale cu 11,1%.

studiu constructii Arabesque 2

“După un îngheţ relativ în construcţii, atât firmele cât şi populaţia revin în sectorul investiţiilor pe fondul creşterii încrederii în economie. Datele vin să confirme un trend pozitiv care, pentru a-şi consolida evoluţia, are nevoie însă de o susţinere din partea mediului bancar şi un curs valutar stabil. Susţinerea investiţiilor în infrastructură, în construcţii în general, este generatoare de dezvoltare economică sănătoasă, de care România are nevoie”, au mai spus experţii.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), home & deco, home & garden, materiale de construcţii, mobilier, scule şi unelte

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *