Carlo Sangalli, Project Manager BUYER POINT: „În această perioadă de criză, atitudinea noastră ne poate salva părinții sau prietenii”

În Europa, epidemia cu noul coronavirus COVID-19 a lovit cel mai mult Italia, cel puțin până în acest moment, la data publicării acestui material, și a generat situații unice, atât în societate, cât și în economia țării, din care noi, românii, putem să tragem câteva învățăminte și putem să atenuăm, măcar parțial, efectele acestei crize.

În acest sens, am stat de vorbă cu Carlo Sangalli, Project Manager Collins, compania italiană care organizează anual, la Milano, evenimentul BUYER POINT, unul dintre cele mai importante evenimente europene dedicate sectoarelor DIY, Home Improvement & Gardening, pentru care publicația noastră – BricoRetail.ro – este partener unic pentru România încă din 2015.

Pe fondul situației internaționale generate de epidemia cu noul coronavirus COVID-19, evenimentul BUYER POINT a fost amânat pentru perioada 7 – 8 iulie 2020. Evenimentul, unul de tip expo & B2B meetings, aflat la cea de-a 17-a ediție, fusese inițial programat pentru perioada 19 – 20 mai 2020.

În contextul noii situații din Italia legată de prezența coronavirusului, care este impactul imediat asupra situației economice italiene, având în vedere că Milano este motorul economiei Italiei?

Carlo SangalliImpactul imediat a fost unul foarte puternic, circulația oamenilor a fost restricționată, s-au închis toate școlile, magazinele, exceptând cele alimentare, farmaciile, tutungeriile și benzinăriile, s-au închis cinematografele, barurile si restaurantele, iar expozițiile, evenimentele, prezentările și întâlnirile au fost anulate.

Într-o primă fază, aceste măsuri se iau până pe 25 martie 2020, dar perioada se poate prelungi nederminat.

În aceste săptămâni, perspectivele sunt complet schimbate și trăim cu speranța că epidemia se va restrânge.

Principala disfuncție în Italia este frica. Frica de contaminare și că toată lumea ar putea avea virusul, deoarece majoritatea celor care s-au îmbolnăvit au niște simptome ușoare, dar virusul este letal pentru persoanele cu probleme, care au alte patologii și mai ales pentru cei mai în vârstă.

Care este impactul asupra industriei DIY din Italia: comercianții cu amănuntul, distribuitorii, producătorii? Care sunt părerile lor?

Am vorbit cu mulți retaileri și producători DIY din Italia și toată lumea spunea despre o scădere de 50 – 60% a vânzărilor în aceste zile. Este o informație șocantă, dar speranța că situația este recuperabilă există. Adevărata problemă este să înțelegem ce se va întâmpla în următoarele săptămâni. Noile măsuri restrictive luate de guvern sunt dure, pe o perioadă nedeterminată, încă, deci va mai trece ceva timp, știind că epidemia cu noul coronavirus este aici, un pericol prezent în viața noastră de zi cu zi.

Unele târguri importante de DIY și grădinărit din Europa, inclusiv din Italia, au fost amânate sau anulate. Care sunt consecințele, pe termen mediu și lung, pentru industrie?

Evident, prognoza pentru Italia este una nefavorabilă, mai ales pentru export și turism. Cred că într-o bună zi, italienii vor învăța să coabiteze cu noul coronavirus, dar imaginea noastră în țările străine se va deteriora timp de câteva luni, similar cu ceea ce se întâmplă în China. Așadar, atunci când se va termina situația de urgență, va fi dificil pentru noi să ne convingem partenerii noștri străini că am revenit la normal și că suntem în siguranță.

Buyer Point

Care sunt recomandările companiei Collins, un important organizator de evenimente B2B, în această situație?

O singură recomandare: urmăriți și respectați indicațiile Organizației Mondiale a Sănătății, atât când acestea sunt negative, cât și atunci când sunt pozitive. Deci, până când vom rezolva problema noului coronavirus, evitați călătoriile, evitați deplasările, petreceți timpul cu familia și luați de bun indicațiile OMS. În aceste situații, psihoza este, adesea, cea mai gravă latură a problemei și sper să evităm psihoza. Atitudinea noastră ne poate salva părinții sau prietenii.

Ce măsuri au luat companiile în Italia? Cele mai bune practici

Guvernul recomandă companiilor să se adapteze, iar acolo unde este posibill, recomandă ca oamenii să lucreze de acasă, așa cum facem și noi, Collins, în acest moment, dar majoritatea celor care lucrează, nu pot rămâne acasă. Toți meșterii, lucrătorii din magazine, muncitorii din diferite industrii sunt nevoiți să vină la muncă pentru a-și face treaba. În acest moment, situația este una destul de încremenită și este greu de înțeles, deocamdată, dacă această decizie a fost o idee bună. Este prea devreme pentru a înțelege ce se va întâmpla.

Ce greșeli s-au făcut și care sunt lucrurile de evitat?

Care au fost principalele greșeli în răspândirea noului coronavirus sunt printre cele mai discutate lucruri din Italia, în aceste zile. Probabil că trebuiau sistate toate sosirile din China. Italia a fost țara cu cele mai restrictive reguli în legătură cu zborurile din China, începând cu 23 ianuarie toate zborurile cu China fiind anulate, însă, probabil, că în Italia s-a ajuns din China și din alte țări sau cu trenul, sau pe calea rutieră.

Pe de altă parte, una dintre greșelile pe care noi le-am făcut este ca abia acum două săptămâni am închis total magazinele, mai puțin cele cu produse de strictă necesitate și farmaciile, iar săptămâna trecută a fost prima în care orașele au fost goale și populația a stat în casă. Sperăm ca săptămâna viitoare să vedem primele semne bune și că izolarea a funcționat, iar situația se va îmbunătăți.

După cum am mai spus, înainte de orice, trebuie să evităm panica. Noul coronavirus este aici, este o gripă severă, dar în 85% dintre cazuri nu e mai mult de atât și se poate trata. Deci, trebuie să trăim alături de acest nou virus timp de câteva săptămâni, poate câteva luni, dar trebuie să rezistăm și să ne ducem viața mai departe.

În acest context, care sunt recomandările dvs. pentru mediul de afaceri din România?

Doar una și foarte importantă: noul coronavirus nu este o epidemie de evul mediu, așa că așteptați-vă să dureze câteva săptămâni, după care situația va reveni normal. Medicii spun că noul coronavirus va avea o evoluție similară cu cea a gripei sezoniere: are o perioadă de creștere, va scădea și va termina. Iar noi suntem la mijlocul lunii martie, deci perioada acestei evoluții ar putea fi scurtă.

Ediția Buyer Point din 2019, în cifre:

– 450 de buyeri participanți dintre care 35 au fost din România
– 200 de expozanți pe o suprafață totală de 4.500 de mp
– peste 500 de producători și distribuitori, în total
– 750 de întâlniri B2B prestabilite
– 15 țări participante

În 2019, la Buyer Point, au participat 35 de buyeri din România, din companiile: Carrefour Romania, JYSK International, eMAG, elefant.ro, ELVILA, MAM Bricolaj, MEZONI, NexHaus, Econatura, Vexio, Doraly, Progreen, Green Project, Agrocosm și Metalplast Consult.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele DIY, Home Improvement & Gardening.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *