Casa solară EFdeN Signature, inaugurată în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis

Casa solară EFdeN Signature, proiectată și executată de organizația EFdeN, a fost inaugurată ieri, 25 iulie 2018, la București, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, a Adjunctului Şefului Misiunii Diplomatice SUA la București, domnul David Schlaefer, și a reprezentanților mediului academic și privat.

Casa EFdeN Signature este amplasată temporar în incinta complexului comercial Băneasa Shopping City, și va fi deschisă pentru vizitare publicului larg până la începutul lunii septembrie, când va fi transportată în Dubai. Acolo, EFdeN Signature va reprezenta România la cea mai importantă competiție internațională de locuințe solare – Solar Decathlon. În această competiție se reunesc 18 echipe finaliste, din 13 țări, de pe 4 continente.

Locuința EFdeN Signature este dezvoltată de o echipă interdisciplinară formată din 60 de studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și de la alte trei universități, care au proiectat și construit o casă solară, 100% electrică și prietenoasă cu mediu, cu un grad ridicat de confort, sănătate și siguranță pentru ocupant.

Ce este deosebit la casa EFdeN Signature?

Construcția casei EFdeN Signature a început la mijlocul lunii mai 2018. Având o amprentă de 147 mp, locuința EFdeN Signature este inovatoare prin soluțiile propuse la probleme caselor din prezent. Casa este specială prin îmbrățisarea conceptului de “casă în casă”. Astfel, cel mai evident element al casei este structura exterioară, un “shell” (carapace) ce umbrește un spațiu de relaxare în aer liber, asigurând în același timp o luminozitate optimă în casă.

De asemenea, EFdeN Signature este o casă inteligentă, sistemele electrice și mecanice fiind controlate de către o soluție de automatizare dezvoltată de către voluntarii EFdeN împreună cu partenerii proiectului. Utilizatorul casei va putea controla iluminatul, temperatura, sistemul de deschidere a ușii și o parte dintre electrocasnice prin intermediul unei aplicații, inclusiv atunci când acesta este plecat de acasă.

Casa EFdeN Signature poate fi vizitată în perioada 31 iulie – 31 august

Toți cei direct interesați de locuințe solare, tehnologii și soluții de eficientizare energetică, producție de energie solară și reducere a impactului negativ asupra mediului pot vizita casa EFdeN Signature în perioada 31 iulie – 31 august, de luni până vineri, între orele 18.00 și 21.00 și în weekend, între orele 12.00  si 21.00.

Începând cu data de 1 septembrie anul curent, casa EFdeN Signature va fi demontată și transportată pe mare în Dubai, pentru a fi reasamblată în doar 15 zile de echipa de studenți pe situl unde va avea loc competiția. Proiectată să se integreze atât în climatul din Dubai, cât și în cel din România, prototipul oferă o experiență unică prin potențialul de adaptare și personalizare.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: „Creativitatea și perseverența acestei echipe, care a reușit să aducă la un loc parteneri importanți din mediul academic, dar și din cel privat, reprezintă cea mai bună dovadă că cercetarea din România se află pe mâini bune. De altfel, proiectul dumneavoastră înglobează multe dintre lucrurile care îmi dau speranță pentru viitor. Nu este doar rezultatul unui demers creativ, bazat pe cercetare, ci și o propunere cât se poate de concretă pentru rezolvarea problemelor actuale.”

Proiectul EFdeN Signature își caută în continuare parteneri pentru deplasarea în Dubai

Mihai Toader-Pasti, Manager General și Co-fondator EFdeN: Ne bucurăm că reprezentăm din nou România la cea mai importantă competiție de profil din lume. Mulțumim universităților, companiilor și tuturor partenerilor implicați în EFdeN, pentru că împreună contribuim la o Românie mai responsabilă, la un mediu construit mai sustenabil și la educația tinerilor din România.

Pentru participarea la competiția din Dubai am reușit să asigurăm deja 65% din resursele necesare și căutăm în continuare parteneri care să se alăture misiunii noastre.’’

EFdeN Signature

Prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu, Rector al Universității Tehnice de Construcții București:Această interacțiune de practică interdisciplinară le aduce studenților din EFdeN un spor de competență ce completează activitățile de tip didactic. Ne bucurăm să fim cu toții parte din acest proiect de excelență academică.”

Prof. dr. arh. Marian Moiceanu, Rector al Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu: “În domeniul edificării spațiului arhitectural, conlucrarea între arhitectul proiectant, inginer, constructor și beneficiar este esențială. Doar așa rezultatul final, construcția, poate atinge cotele unei autentice creații artistice. EFdeN, prin conceptul său, prin implicare și realizare, reprezintă un exemplu reușit de armonizare perfectă a acțiunilor actorilor implicați într-un proiect mic, dar complex de construire a unei case conformate la exigențele prezentului.

Printre partenerii proiectului EFdeN Signature se numără Engie, grupul Vinci Energies, Băneasa Shopping City, Lidl, Rothoblaas, ErgioProd, Signify (Philips Lighting), Sika, RoGBC, Bosch, Habitat Energy, Saint Gobain și alte 60 de companii.

Amalia Anghel, Șef Serviciu Comunicare Corporate, ENGIE Romania, partenerul principal al proiectului: „Ne bucurăm să împărtășim cu EFdeN acceași viziune despe viitor și anume că utilizarea surselor alternative de energie, a tehnologiilor integrate de smart home, precum și a soluțiilor inovatoare de eficiență energetică vor fi soluțiile indispensabile ale casei viitorului. Totodată, ne dorim un mediu mai curat în care să trăim și pe care să îl lăsăm generațiilor viitoare, de aceea contribuim la educarea publicului larg asupra soluțiilor sustenabile.”

Daniela Matei – PR Manager, Băneasa Shopping City: „Baneasa Shopping City sustine pentru a doua oara proiectele inovatoare realizate de catre EFdeN, proiecte apreciate nu numai de catre public, dar si de catre intreaga noastra echipaConsiderăm ca toți cei care au lucrat anul acesta la casei EFdeN Signature sunt o sursă de inspirație pentru intreaga comunitate.

Prin determinarea de care au dat dovadă, ne-au arătat că dacă îți dorești suficient de mult și îți pui toată creativitatea la lucru, chiar și imposibilul devine posibil. În plus, să nu uităm că ei ne reprezintă țara la una dintre cele mai importante competiții internaționale de sustenabilitate, un motiv în plus să beneficieze de susținerea noastră, a tuturor.”

Gabriela Tudorache, Manager Resurse Umane și Comunicare, Vinci Energies România: “Solidaritate, spirit întreprinzător și pasiune sunt trei dintre valorile Vinci Energies România, de care voi dați dovadă din plin.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles cu casa care acum este Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat 23 de premii.

EFdeN este singurul ONG din România care dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări. Mai multe detalii despre echipă, despre proiect și despre cum vă puteți implica, găsiți pe site-ul www.efden.org.

Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă, puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din retailul alimentar şi din industria FMCG.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *