A început construcția casei solare EFdeN, ce va putea fi vizitată în această vară la Băneasa Shopping City

Echipa EFdeN, ce va reprezenta România la cea mai importantă competiție internațională de locuințe solare, Solar Decathlon Dubai, în noiembrie 2018, a început construcția noii case EFdeN Signature în București, la Băneasa Shopping City.

EFdeNPartenerul principal al proiectului, pentru a doua ediţie consecutivă, este ENGIE Romania.

Având o amprentă de 147 mp, locuința EFdeN Signature este inovatoare prin soluțiile propuse la probleme caselor din prezent. Casa este specială prin îmbrățisarea conceptului de “casă în casă”. Astfel, cel mai evident element al casei este structura exterioară, un “shell” (carapace) ce umbrește un spațiu de relaxare în aer liber, asigurând în același timp o luminozitate optimă în casă.

De asemenea, EFdeN Signature este o casă inteligentă, sistemele electrice și mecanice fiind controlate de către o soluție de automatizare dezvoltată de către voluntarii EFdeN împreună cu partenerii proiectului. Utilizatorul casei va putea controla iluminatul, temperatura, sistemul de deschidere a ușii și o parte dintre electrocasnice prin intermediul unei aplicații, inclusiv atunci când acesta este plecat de acasă.

Solar Decathlon este cea mai importantă competiție de locuințe sustenabile din lume și a luat naștere în 2011 în Statele Unite ale Americii. În 2012, echipa PRISPA a fost prima echipă din România calificată la Solar Decathlon (ediția Madrid), iar în 2014 echipa EFdeN a participat la ediția Versailles cu casa care acum este Primul Centru de Cercetare a Condițiilor de Confort din România. Până în prezent, echipa EFdeN a câștigat 23 de premii.

Anul acesta, competiția se desfășoară pentru prima dată în Orientul Mijlociu. 21 de echipe din 16 țări de pe 4 continente concurează în funcție de 10 probe interdisciplinare, monitorizate sau jurizate, de la arhitectură, inginerie, eficiență energetică și până la comunicare, inovație sau sustenabilitate.

Echipa EFdeN se numără din nou printre cele calificate în competiție, de data aceasta cu proiectul EFdeN Signature – o casă sustenabilă și adaptabilă stilului de viață și culturii utilizatorului, care poate fi amplasată atât în contextul climatic arid al Orientului Mijlociu, cât și într-un climat temperat continental precum cel din România. Principale provocări în dezvoltarea casei țin de temperaturile foarte mari, furtunile de nisip și umiditatea ridicată, specifice Orientului Mijlociu.

‘’Ne bucurăm că reprezentăm România din nou la cea mai importantă competiție de profil din lume. Mulțumim universităților, companiilor și tuturor partenerilor implicați în EFdeN, deoarece cu ajutorul lor contribuim la o Românie mai responsabilă, la un mediu construit mai sustenabil și la educația tinerilor din România. Pentru participarea la competiția din Dubai am reușit să asigurăm deja 50% din resursele necesare. Căutăm în continuare parteneri care să se alăture misiunii noastre de a face România mai sustenabilă și de a contribui la procesul educațional al tinerilor.’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, Manager General și Co-fondator EFdeN.

Locuința EFdeN Signature este dezvoltată de o echipă multidisciplinară formată din 70 de studenți de la Universitatea de Construcții, Universitatea de Arhitectură și de la alte trei universități, ce lucrează împreună pentru a realiza o casă cu un grad ridicat de calitate, confort și performanță.

Casa EFdeN Signature va fi amplasată în parcarea Băneasa Shopping City timp de  5 luni. Începând cu luna iulie, casa va fi finalizată și deschisă publicului larg, iar până atunci ea poate fi văzută din exteriorul șantierului. Sunt așteptați să o viziteze toți cei direct interesați de locuințe solare, tehnologii și soluții de eficientizare energetică, producție de energie solară și reducere a impactului negativ asupra mediului.

  • Utilizarea surselor alternative de energie, a tehnologiilor integrate de smart home şi smart city precum şi a soluțiilor inovatoare de eficienţă energetică sunt parte din core-business-ul ENGIE. Astfel, alături de echipa EFdeN, contribuim cu cele mai inovatoare soluţii energetice la dezvoltarea casei viitorului.” – Amalia Anghel, Șef Serviciu Comunicare Corporate, ENGIE Romania, partenerul principal al proiectului.
  • ‘’Ne bucurăm să fim și în acest an gazde ale proiectului EFdeN și suntem siguri că vom colabora cu proiectul și în următorii ani. Suntem nerăbdtători să organizăm evenimente pentru publicul general, de la copii la adulți la casa EFdeN începând cu lunia Iulie.’’ – Daniela Matei – PR Manager, Băneasa Shopping City
  • Învățămantul românesc trăiește și produce în continuare excelență și implicit specialiștii de care România are nevoie pentru a își recâștiga locul pe care îl merită.” – Liviu Florea – CEO al Vinci Energies Romania
  • “Aceasta interacțiune de practică interdiscilpinară le aduce studenților din EFdeN un spor de competență pe care noi prin activitățile de tip didactic nu le putem transmitem. Ne bucurăm să fim cu toții parte din acest proiect de excelență academică“ – prof. univ. dr. ing. Radu Văcăreanu
  • “În arhitectură, în momentul în care discutăm de o creație, aceasta este posibilă doar dacă fiecare își aduce aportul. În EFdeN fiecare își aduce aportul în funcție de competențele pe care le are, lucrează în echipa, astfel încât la sfârșit rezultatul să fie o casă reușită.“ – prof. dr. arh. Marian Moiceanu

Printre partnerii proiectului se numără: ENGIE, Vinci Group, Băneasa Developments, Lidl, Rothoblass, RoGBC, Bosch, Saint-Gobain, AluKönigStahl, EGGER, Ergio Prod, Glulam, SC Erbașu, Transelectrica, Grohe, Wyliodrin, Sir Safety, FÖRCH, WAGO.

EFdeN

EFdeN este singurul ONG din România ce dezvoltă locuințe solare cu scop educațional și de cercetare, alături de produse sustenabile și module educaționale atât pentru studenți, specialiști, cât și pentru publicul larg. Proiectul de voluntariat funcționează pe bază de parteneriate strategice și sponsorizări.

Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), construcţii şi Home&Garden.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *