Creșterile spectaculoase din ultimul an pe zona de mobilier și accesorii de grădină au fost susținute, în mare parte, de restricțiile de circulație și de timpul tot mai mult petrecut acasă. La Vivre, unul dintre cei mai mari retaileri online de mobilă și decorațiuni din Europa Centrală și de Est, în perioada martie – septembrie 2020, când oamenii se pregătesc și își amenajează grădinile și terasele pentru sezonul cald, a existat o creștere de 50% pe acest segment, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Concluzia face parte dintr-o amplă analiză a pieței de Gardening din România, la care a participat și retailerul online Vivre.
Analiza pieței de Gardening din România a apărut pentru prima dată în OrDeLi, publicația trimestrială pentru Organizare – Design – Living, realizată după standardele printului quality și distribuită în mediul online către un public de peste 100.000 de persoane.
Ce s-a schimbat în comportamentul consumatorului legat de această categorie de produse?
Dacă în 2019 clienții cumpărau preponderent obiecte de decor și ustensile de grădină, începând cu 2020 s-a observat o tranziție accelerată către achiziții de piese de mobilier de grădină.
În 2019, cele mai vândute 3 produse au fost mănușile de grădinărit, ghivece și suporturi suspendabile, în timp ce în 2020 primul loc a fost ocupat de un scaun suspendabil pentru exterior, urmat de un suport pentru ghivece, dar și alte tipuri de ghivece.
Cererea în creștere a adus la mărirea gamei Vivre existente ?
Odată cu creșterea cererii, am extins și oferta. Pe platformele Vivre sunt disponibile în prezent peste 40 de mii de produse pentru grădină (ustensile, articole de decor și mobilier). Dintre acestea, peste 10 mii de produse sunt listate în marketplace.
Aceasta nouă linie de business a fost lansată în decursul anului trecut și ne-a permis să deschidem ușile retailerilor tradiționali într-un timp foarte scurt, dar să venim către clienții Vivre în același timp cu oferte extrem de diversificate, fără să punem o presiune foarte mare pe zona de logistică.
Top 5 articole Gardening vândute de Vivre?
Din martie 2020, când am început să înregistrăm o creștere accelerată pentru segmentul de grădină și până în prezent, top 5 cele mai vândute articole au fost două scaune suspendabile pentru exterior, în nuanțe de maro și alb, două ansambluri suport pentru ghivece, în formă dreptunghiulară și triunghiulară, precum și un suport de perete pentru ghiveci.
Vivre
Vivre Deco a fost fondată în anul 2012 în România, iar în 2013 a început un amplu proces de extindere la nivel regional, ajungând în 2019 să fie prezentă în 9 țări: România, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croația, Slovacia, Slovenia, Cehia, Grecia. În prezent, Vivre este unul dintre principalii comercianți de produse Home & Deco în piețele în care activează, canalul de vânzări fiind exclusiv online. Conform analizelor de piață efectuate de emitent, Vivre se află printre cei mai importanți 5 jucători din principalele piețe în care își desfășoară activitatea, în România, Bulgaria, Ungaria și Croația.
Compania a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri netă de 295,2 milioane lei, o creștere de 50% comparativ cu anul precedent (2019: 196,8 milioane lei). Potrivit companiei, creșterea cifrei de afaceri a fost determinată atât de cererea mai ridicată din partea clienților existenți și a celor noi, cât și de creșterea interesului pentru cumpărăturile online în general. Profitul net a crescut de la 3 milioane lei în 2019, la 7,4 milioane lei în 2020. Creșterea profitabilității a avut loc ca urmare a economiilor de scară, datorită volumelor mai mari. Pe termen scurt și mediu, Vivre Deco își propune reinvestirea profitului net pentru creșterea cotei de piață și pentru îmbunătățirea experienței de cumpărare a clienților existenți. Compania nu prevede plata de dividende pe termen scurt și mediu.
La finalul anului trecut, numărul mediu de angajați la nivel de grup (Vivre Deco și Technologies by Vivre) era de 279. Acționarii companiei sunt Neogen SA cu 50%, Advisory Delta cu 45% și Nagy Vajda Andras Peter (Director Tehnic Vivre) cu 5%.
