Analiză Deloitte: sectorul imobiliar a fost cel mai activ de pe piața locală de fuziuni și achiziții din 2022. Investitorii strategici continuă să domine piața

Sectorul imobiliar a fost cel mai activ de pe piața locală de fuziuni și achiziții (mergers and acquisitions – M&A) din 2022, cu aproape 60 din cele 157 de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro înregistrate (36%) și cu o valoare de peste 1,7 miliarde de euro din totalul estimat al pieței de 6,5-7,5 miliarde (26%), conform unei . Următoarele sectoare notabile din punctul de vedere al numărului de tranzacții sunt energia (11%), produsele de consum, tehnologia și sănătatea (câte 10%). Din punctul de vedere al valorii, însă, topul sectoarelor este ușor diferit, pe locul al doilea situându-se tot energia (22%), urmată de industrie (12%), automobile și comerț cu amănuntul și distribuție (câte 7%).

deloitte

Dintre tipurile de investitori care au fost activi pe piața de fuziuni și achiziții în România în 2022, cei strategici au continuat să domine, cu 83% din numărul total de tranzacții, în creștere semnificativă față de anul 2021, când ponderea lor a fost de 63%. Aceștia au fost urmați anul trecut de firmele de private equity (15%) și de investitorii instituționali și privați, a căror pondere a scăzut la 2% (față de 20%, în 2021), cel mai mic nivel din 2018 încoace.

În ceea ce privește țara de proveniență, investitorii români au fost implicați în 2022 în 30% din numărul total al tranzacțiilor, care au avut o valoare totală de 1,9 miliarde de euro. Dintre investitorii străini activi, cei care provin din SUA au investit cele mai mari sume (1,4 miliarde de euro – 37% din valoarea pieței), urmați de francezi (peste 500 de milioane de euro), belgieni (275 de milioane de euro), italieni și austrieci (peste 180 de milioane de euro fiecare). Și investitorii din Israel, Germania și Ungaria au fost activi pe piața locală din 2022, deși în tranzacții de valori mai mici.

Creșterea valorii tranzacțiilor

Anul 2022 a marcat creșterea valorii medii a tranzacțiilor la 34 de milioane de euro, după o scădere la 27 de milioane, în 2021, ceea ce menține România în categoria piețelor de dimensiune medie. Ne bucură să vedem faptul că tot mai mulți investitori locali au planuri de creștere prin achiziții și că unii investitori deja prezenți în România își continuă planurile de dezvoltare prin achiziții, aceștia fiind implicați în aproape o treime din tranzacțiile analizate.

Ne așteptăm ca și în 2023 să avem tranzacții de valori semnificative, în special în zona de energie, poate chiar o creștere în zona investițiilor realizate de către investitori locali, atât strategici, cât și instituționali sau fonduri de investiții locale care se formează în acest moment. Cred că există în continuare lichiditate în zona investitorilor financiari și că acesta este un moment oportun pentru ca investitorii strategici să își consolideze prezența în România pentru creșteri sustenabile viitoare”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Piața de M&A din România a atins în 2022 niveluri record, cu o valoare totală estimată de aproximativ 6,5-7,5 miliarde de euro (incluzând tranzacțiile cu valori nedivulgate), pentru cele 157 de tranzacții cu valori de peste 5 milioane de euro analizate de Deloitte România.

Deloitte România coordonează o practică M&A multidisciplinară, cu o abordare holistică, ce include linii de business precum Consultanță M&A, Servicii Suport Tranzacții, Consultanță Fiscală și Consultanță Juridică. Astfel, echipele de profesioniști Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzacții.

Deloitte

Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, consultanță, consultanță financiară și managementul riscului către aproximativ 90% din companiile prezente în topul Fortune Global 500® și către mii de companii din sectorul privat. Experții firmei contribuie la atingerea unor rezultate măsurabile și de durată, care ajută la consolidarea încrederii în piețele de capital, care permit companiilor să se transforme, să prospere și să deschidă calea către o economie mai puternică, către o societate mai echitabilă și o lume sustenabilă. Cu o istorie de peste 175 de ani, Deloitte acoperă peste 150 de țări și teritorii. Obiectivul său este să creeze un impact vizibil în societate cu ajutorul celor aproximativ 415.000 de profesioniști la nivel mondial.

Deloitte România este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din țara noastră și oferă, în cooperare cu Reff & Asociații | Deloitte Legal, servicii de audit, de consultanță fiscală, servicii juridice, de consultanță și managementul riscului, consultanță financiară, soluții de servicii și consultanță în tehnologie, precum și alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 3.000 de profesioniști.


Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele DIY, Home Improvement & Gardening.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.bricoretail.ro/newsletter

Publicația BricoRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *