Studiu Registrul Constructorilor: 75% dintre români și-au renovat locuințele în ultimul an

Majoritatea românilor (75%) au desfășurat proiecte de amenajare sau reparații în locuințele proprii în ultimele 12 luni, arată un studiu realizat de MKOR Consulting pentru RegistrulConstructorilor.ro.

registrul constructorilor

Credit foto

În medie, aceștia au derulat două proiecte de amenajare, reparații sau îmbunătățiri în locuința proprie pe durata ultimului an, cu scopul de a reîmprospăta spațiile, pentru a schimba stilul de design și a înlocui sistemele electrice, sanitare sau de iluminat.

Amenajările au vizat spații precum bucătăria, dormitorul și baia, pentru care beneficiarii au alocat un buget mediu de 6.825 RON. 

Și în următoarele 12 luni, 3 din 4 români plănuiesc să facă lucrări de renovare în locuințele lor. Scade totuși numărul proiectelor de amenajare față de anul anterior, de la 2 proiecte în 2021 la 1,4 proiecte în 2022, în medie.

6 din 10 români apelează la familie și prieteni pentru realizarea lucrărilor de renovare din locuințele proprii. De cealaltă parte, cei care angajează specialiști (35%) apelează în general la recomandări de la cunoscuți, documentarea online fiind preferată mai degrabă de către tineri.

Echipele de muncitori calificați și specialiști sunt cele mai apreciate de beneficiarii lucrărilor de amenajări, obținând cele mai ridicate scoruri de satisfacție (peste 8 din 10 puncte) atât pentru calitatea execuției, cât și pentru ritmul de lucru și costurile totale.

Care sunt aspectele cheie identificate în cadrul cercetării:

  • 75% dintre români au desfășurat proiecte de amenajare sau reparații în locuințele proprii, în ultimele 12 luni
  • Planurile de amenajare a locuințelor se mențin constante și în următorul an
  • Românii apreciază echipele de specialiști, pe care le caută prin recomandări directe
  • Aplicațiile de bricolaj & deco sunt intens utilizate

Descarcă gratuit studiul “Obiceiuri de amenajare a locuinței” 

Proiectele de amenajare desfășurate de români în ultimele 12 luni

Datele arată că majoritatea românilor (75%) au realizat lucrări de amenajare, reparații sau îmbunătățiri în propria locuință în ultimele 12 luni. Procentul ridicat indică apetența oamenilor pentru astfel de proiecte, comportamentul fiind chiar mai pronunțat în rândul adulților cu vârste cuprinse între 36 și 55 ani (77%).

Tipuri de proiecte de amenajare realizate în ultimul an și bugetele cheltuite pentru acestea

Cea mai mare parte a proiectelor de amenajare pe care românii le-au realizat în ultimele 12 luni a vizat lucrări de amenajări interioare (67%). Acestea au fost derulate în special de către tineri (71%).

Românii au efectuat, în medie, 2 proiecte de amenajări, reparații sau îmbunătățiri în propria locuință pe durata ultimului an, pentru care au plătit, în medie, 6825 lei.

Motivele principale pentru care oamenii au investit în astfel de proiecte au vizat reîmprospătarea spațiilor, schimbarea stilului de design și înlocuirea sistemelor electrice, sanitare sau de iluminat. Iar spațiile în care s-au adus cel mai frecvent modificări sunt:

  • Bucătărie
  • Dormitor
  • Baie

Descarcă gratuit studiul “Obiceiuri de amenajare a locuinței” 

Persoanele implicate în desfășurarea proiectelor de amenajare

Cele mai multe persoane care au participat la studiu (6 din 10) au spus că sunt ajutați de familie și prieteni atunci când au un astfel de proiect în desfășurare.

De cealaltă parte, 35% dintre cei care fac lucrări de amenajare apelează la serviciile specialiștilor, tendință mai pronunțată în cazul adulților, cu vârste cuprinse între 36-55 ani.

Cei care lucrează cu echipe de muncitori calificați și specialiști sunt în general mulțumiți de serviciile primite (peste 8 din 10 puncte), atât privind calitatea execuției, cât și ritmul de lucru și costurile totale.

Proiectele de amenajare planificate de români pentru următorul an

3 din 4 persoane care au participat la studiu au planificate, în medie, 1.4 proiecte de amenajare pentru următorul an. Iar jumătate dintre aceștia au în plan atât amenajări interioare, cât și exterioare, precum și lucrări de instalații și restaurări sau recondiționări.

Membrii familiei, în special (37%), și prietenii rămân opțiunile preferate pentru  desfășurarea lucrărilor de (re)amenajare planificate. Însă bugetele medii pe care românii intenționează să le aloce pentru proiectele viitoare sunt semnificativ mai mici comparativ cu cele cheltuite anul anterior:

  • 3275 lei pentru amenajarea spațiilor interioare
  • 1951 lei pentru spațiile exterioare

Sursele de informare privind specialiștii pentru lucrările de construcții și amenajări

Atunci când angajează un specialist sau o echipă specializată, majoritatea românilor (80%) apelează la cunoscuți pentru recomandări. Căutările pe internet sunt o variantă mai puțin comună, aleasă de doar 12% din respondenți, în special de tineri.

Doar 1 din 10 persoane folosesc platforme specializate de anunțuri și doar 3% accesează platforme de recenzii online.

Cu toate acestea, aproape 6 din 10 români obișnuiesc să utilizeze aplicații de cumpărături atunci când achiziționează materiale de construcții și obiecte de design. Fiecare dintre aceștia accesează, în medie, 1.7 astfel de aplicații.

În plus, respondenții au accesat, în medie, 1.4 site-uri de recenzii online din domeniul construcțiilor și imobiliarelor.

Descarcă gratuit studiul “Obiceiuri de amenajare a locuinței” 

MKOR Consulting

MKOR Consulting este o agenție de cercetare de piață inovativă, care combină experiența practică în afaceri, know-how-ul la nivel MBA și expertiza de top pentru a oferi o înțelegere aprofundată a mediului de business. În activitatea sa, MKOR Consulting acoperă toate tipurile de cercetare și oferă o flexibilitate crescută clienților săi, cu scopul înțelegerii și livrării celor mai relevante perspective asupra pieței.


Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele DIY, Home Improvement & Gardening.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.bricoretail.ro/newsletter

Publicația BricoRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Un comentariu la „Studiu Registrul Constructorilor: 75% dintre români și-au renovat locuințele în ultimul an”

  1. Pingback: Despre aplicaţia Ghiţă App! - Stiri din Mures, Stiri Targu mures - Liderul presei muresene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *