EFdeN – ONG-ul care facilitează tranziția către o Românie sustenabilă

Problemele ineficienței construcțiilor, ale încălzirii globale, ale deșeurilor numeroase și dăunătoare necesită proactivitate pentru a le putea rezolva, inițiativă ce se regăsește în tinerii echipei EFdeN, un ONG din România ce se focalizează asupra proiectelor inovatoare în domeniul clădirilor sustenabile.

EFdeN a fost creat de către o echipă de studenți pasionați de conservarea naturii, de integrarea ei în cadrul construcțiilor și de utilizarea noțiunilor cât mai inovatoare și sustenabile de eficiență energetică. Ei au proiectat și construit una dintre primele case sustenabile, alimentate de energie solară, din Europa în anul 2012, iar de atunci au dezvoltat o multitudine de proiecte în zona de sustenabilitate.

Pentru tinerii studenți, această organizație este un prilej de dezvoltare, aplicând ceea ce învață la facultate și îmbogățindu-și cunoștințele. De asemenea, impactul proiectelor echipei se răsfrânge asupra întregii societăți, întrucât acești tineri încearcă să facă cunoscute publicului larg principiile sustenabilității, promovează o arhitectură integrată și inclusivă şi introducerea inteligenței artificiale în construcție. Echipa nu ar fi putut exista fără partenerii lor, întrucât bugetul inițial al echipei a fost nul.

EFdeN este formată  din peste 50 de tineri studenți voluntari de la facultățile de arhitecturǎ, instalații, urbanism, politehnică, management ș.a., care au decis să își investească timpul în proiectele din cadrul ONG-ului.

EFdeN

Proiectul cu care s-au făcut cunoscuți a fost Casa Prispa cu care au câştigat premiul de vice-campioni mondiali la eficiențǎ energeticǎ la competiția internațională de case solare Solar Decathlon din Madrid, 2012. Demersul a început în anul 2010, odată cu calificarea echipei Prispa la ediția Solar Decathlon din 2012 la Madrid, unde peste 150 de studenți au reușit să proiecteze o casă solară ce îmbină grija pentru mediu cu cea pentru utilizator. Având în vedere echipa interdisciplinară, scopul proiectului a fost realizarea unei case optime prin elemente ce servesc mai multor scopuri. Utilul poate fi și frumos. Construcția a fost cumpărată de o familie, iar acum este folosită ca locuință de vacanță în județul Bacău.

EFdeN

EFdeN „Casa Viitorului”

EFdeN a reprezentat România și în finala competiției internaționale Solar Decathlon Europe, ediția din Franța, 2014, unde au participat cu proiectul Casa Viitorului, proiect conceput în totalitate de acești tineri și posibil doar cu ajutorul unei multitudini de sponsori. După un drum de peste 2500 km până la Versailles, echipa a asamblat această casă în doar 12 zile. Înainte de competiție, tinerii au construit-o pentru testare şi a fost expusă în București, iar după ce au venit din Franța, au reasamblat-o tot în București, pe Bld. Pache Protopopescu nr.66, unde se află şi acum, funcționând ca centru de cercetare pentru EFdeN.

efden

EFdeN Signature este proiectul la care echipa lucrează momentan pentru ediția de anul acesta a competiției Solar Decathlon ce se va desfașura în Dubai. Casa va fi construită în Bucureşti începând cu luna aprilie, iar apoi, la începutul lui noiembrie, va fi dezasamblată și trimisă 5000 km pe uscat și pe mare către Dubai, unde va fi reconstruită în doar 10 zile.

Fiind proiectată pentru a se putea integra atât în climatul oriental, cât și în cel din România, prototipul acestei case își propune să ofere o experiență unică și personalizată utilizatorului, prin potențialul de adaptare și de schimbare ale elementelor constituente. Caracterul versatil al casei este generat de existența spațiilor de locuit convertibile, obiectelor de mobilier modulare și a sistemelor controlate printr-o automatizare inteligentă.

Numele echipei, EFdeN, reprezintă funcție de “N”, unde “N” este natura, evidențiind faptul că tinerii proiectează în “funcție” de natură. Echipa îşi propune din nou să facă o legătură mai strânsă între utilizator şi natură, transformând casa într-o oază, pe care o poţi integra în orice climat.

Locuința va avea 3 straturi protective: un shell exterior dintr-un material ce respinge radiațiile solare, o terasă cu vegetaţie, centrată în jurul conceptului de urban farming, funcționând atât ca un spațiu de relaxare, cât și ca un tampon termic, iar ultimul strat va fi peretele structural al casei.

Echipa EFdeN organizează în fiecare duminică tururi publice la „Casa Viitorului”, localizată pe strada Pache Protopopescu nr.66, și oferă informații suplimentare celor interesați de sustenabilitate.

Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), home & deco, home & garden, materiale de construcţii, scule şi unelte.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *