EFdeN a lansat EFdeN Signature, prototipul de casă solară, eficientă energetic

EFdeN a lansat azi, 2 noiembrie 2017, EFdeN Signature, un nou prototip de casă solară, inteligentă, eficientă energetic si adaptabilă diferitelor culturi de pe întreg globul, proiect cu care o echipă multidisciplinară de studenți va reprezenta România, pentru a treia oară, în competiția de case solare și tehnologii integrate Solar Decathlon, ediția Dubai 2018. Orice susţinere a proiectului (voluntariat, parteneriate cu companii etc) este binevenită.

După succesele înregistrate la edițiile din 2012 (Madrid, casa Prispa) și 2014 (Versailles, casa EFdeN) ale competiției Solar Decathlon, EFdeN aduce, din nou, România în prima linie a frontului dezvoltării sustenabile.

Astfel, noul prototip care se află în proces de proiectare a fost prezentat azi pentru prima dată publicului specializat, care l-a putut previzualiza cu ajutorul aplicațiilor de realitate virtuală și augmentată, descoperind astfel inovațiile și tehnologiile de ultimă oră integrate în cadrul acestuia. Prezentarea a avut loc la actuala casă EFdeN, de pe bulevardul Pache Protopopescu nr.66.

La competiţia Solar Decathlon, ediția Dubai 2018 vor participa 22 echipe de studenți și cercetători

Prin participarea în cadrul unei competiții de-o asemenea amploare, proiectul EFdeN Signature îşi doreşte să ghideze interesele românilor în direcția dezvoltării sustenabile, a energiei regenerabile și sistemelor verzi.

În calitate de participant la Solar Decathlon, ediția Dubai 2018, proiectul EFdeN Signature trebuie să răspundă nu numai condițiilor climatice din România, ci și celor extreme din Dubai, ce presupun temperaturi ridicate, umiditate mare şi furtuni de nisip.

În cadrul competiției, casa prototip va fi construită în România, apoi transportată peste 5.000 de kilometri pe uscat și pe mare până în Dubai, iar apoi va fi reasamblată la fața locului în numai 10 zile la temperaturi de 30-45 °C, în luna noiembrie 2018.

EFdeN Signature își propune să îmbunătățească semnătura noastră asupra planetei (de aici și numele său), amprenta pe care o punem asupra mediului, să fie o casă care se adaptează utilizatorului, sporindu-i nivelul de confort, dar și eficiența în consumul de resurse și utilizarea inteligentă a acestora.

Competiția este acerbă, iar la linia de start sunt 22 echipe de studenți și cercetători ce își propun să aducă soluții noi și sustenabile într-un loc în care inovația e la ea acasă. Avem nevoie de parteneri pe măsură, care să vadă impactul pe care îl poate avea o astfel de inițiativă, atât pentru tinerii care au parte de această experiență, cât și pentru mediu și un viitor mai verde. De aceea invităm companiile să ni se alăture în acest proiect”, a declarat Nicoleta Cruceanu, Management Team, EFdeN.

‘’ La UTCB încurăm studenţii să aibă activităţi extracuriculare şi credem foarte mult în spiritul de echipă şi în oportunitățile de dezvoltare care apar în astfel de competiţii. Suntem foarte bucuroşi să participăm din nou în competiție  şi îi asigurăm de tot sprijinul pe tinerii studenți.’’, a declarat Prof. univ. dr. ing. Radu Sorin Văcăreanu, Rector Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti

‘’Aspectele care asigură sustenabilitatea unui proiect nu pot lipsi din preocupările arhitecților şi inginerilor. Mă bucur că ceea ce se întâmplă într-un proiect de genul acesta pune împreună specialişti din toate domeniile, acesta fiind o experiență benefică, deopotrivă pentru studenţii arhitecţi şi ingineri. Ceea ce se întămplă în EFdeN, abordarea interdisciplinară și partea practică, experimentarea, colaborarea strânsă între studenți și profesori sunt lucruri care ar trebuie replicate la o scară cât mai largă.’’ a declarat Prof.dr.arh. Marian Moiceanu, Rector Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu“

În competiţia Solar Decathlon participă echipe din toată lumea, care trebuie să proiecteze și să construiască locuințe solare 100% electrice. Competiția are scopul de a ridica nivelul de conştientizare al studenţilor şi universităţilor participante asupra importanţei folosirii tehnologiilor bazate pe energii provenite din surse regenerabile. În acelaşi timp, Solar Decathlon se adresează companiilor, încurajându-le să îşi promoveze şi să pună în aplicare materialele şi sistemele verzi, care reduc impactul construcţiei asupra mediului, educând în acelaşi timp şi publicul larg asupra consumului responsabil de resurse.

Orice susţinere a proiectului este binevenită

Cei care doresc să ia parte la acest proiect şi să-l susţină, fie că vorbim de voluntari pentru a ajuta la procesul de construcţie, fie că vorbim de companii din domeniul construcţiilor, si nu numai, ce pot face parteneriate cu iniţiatorii proiectului, sunt mai mult decât bineveniţi şi invitaţi să contacteze managementul EFdeN – www.efden.org/contact/.

EFdeN

Proiectul EFdeN este rezultatul colaborării a peste 350 studenți, 148 companii și 5 universităţi. În urmă cu trei ani, în cadrul competiției Solar Decathlon de la Versailles, echipa a proiectat, construit, transportat 2.500 km, asamblat în doar 12 zile casa EFdeN – o locuință solară, confortabilă și sigură, inteligentă și sustenabilă, eficientă energetic, care își produce singură energia. După competiție, casa a fost readusă în țară și reconstruită în București, în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor (Bd. Pache Protopopescu, nr.66), unde este deschisă pentru vizitare publicului larg și celui specializat.

Cei de la EFdeN au mai proiectat și construit o casă solară inteligenţă, eficientă energetic şi prietenoasă cu mediul, modulară şi, astfel, adaptabilă la siturile dificile specifice centrului unei metropole, precum Bucureştiul, putând fi dezvoltată atât pe verticală, cât şi pe orizontală. Casa EFdeN, premiată deja pe plan mondial, se află şi poate fi vizitată în curtea Facultăţii de Instalaţii de pe Bd. Pache Protopopescu, nr.66.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), home & deco, home & garden, mobilier, materiale de construcţii, scule şi unelte.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *