Dedeman, liderul topului celor mai performante companii din România, în 2015

În 2015, pentru al treilea an consecutiv, Dedeman a fost liderul clasamentului celor mai performante companii autohtone, realizat pentru Revista Biz de Coface România.

companiiDedeman, retailerul de bricolaj s-a apropiat în 2015 de pragul de un miliard de euro în ceea ce privește cifra de afaceri (peste 981 de milioane de euro), în creștere cu 28% față de 2014.

Liderul naţional în retailul materialelor de construcţii şi al amenajărilor interioare, Dedeman, cu capital 100% românesc, are în prezent în România o rețea de 45 de magazine, iar în 2016 a depăşit 1 miliard de euro cifră de afaceri..

Retailerul a fost în 2016 pe locul 16 în top 100 cele mai puternice branduri românești și pe locul 2 în top 10 retaileri autohtoni.

17 companii care se află la a doua prezență consecutivă în clasament și mai mult, șapte companii au reușit performanța de a se menține trei ani consecutiv în top: C&A Moda Retail, Dedeman, Formens, IBM România, Microsoft România, Pandora Prod și Premium Auto.

Pentru cele mai performante 50 de companii, evoluția pozitivă s-a concretizat într‑o creștere impresionantă a cifrei de afaceri cumulate, până la peste 5 miliarde de euro. Companiile performante din top au contribuit la o evoluție spectaculoasă a economiei românești, înregistrând creșteri importante la nivelul cifrei de afaceri și profitului.

Se observă tendința de creștere a calibrului firmelor din top, în special în segmentul celor cu cifre de afaceri între 50 și 100 milioane de euro, remarcată deja din clasamentul de anul trecut. Este un semnal clar că firmele de dimensiuni mai mari sunt tot mai preocupate de eficientizarea activității și asigurării unui echilibru financiar cât mai bun, în paralel cu eforturile de dezvoltare comercială.

Profitul operațional (EBIT) cumulat al celor 50 de companii din clasament a fost în 2015 de 693 de milioane de euro, în creștere cu 54% față de profitul operațional înregistrat în 2014.

Deși au creat 4.944 de noi locuri de muncă pe parcursul anului 2015, companiile din top au continuat să-și îmbunătățească productivitatea, în condițiile în care cifra de afaceri și profitul operațional au înregistrat avansuri superioare, de 28% și respectiv 54%, comparativ cu creșterea de 12% a numărului de angajați, până la un efectiv total de 44.519 salariați.

Potrivit analizei realizate de Coface, peste jumătate dintre cele 50 de companii au gestionat corespunzător în 2015 riscul de credit comercial, iar topul urmărește performanța de ansamblu a firmelor analizate, evaluată prin îmbinarea criteriilor de ordin cantitativ, calitativ și al comportamentului de plată.

Studiul a inclus toate companiile românești cu capital privat care au depus la Ministerul Finanțelor situațiile financiare anuale aferente activității din 2015. Pentru întocmirea topului nu au fost considerate băncile și societățile de asigurări, datorită specificului diferit al activității acestora.

Clasamentul final a fost realizat prin includerea primelor 50 companii în funcție de cifra de afaceri realizată pentru anul 2015 din lista tuturor companiilor românești care au îndeplinit toate criteriile menționate în cele două niveluri succesive de selecție.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), home & deco, home & garden, materiale de construcţii, scule şi unelte

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *