Analiză LEKTRI.CO, un jucător important în domeniul mobilității electrice: De ce să-ți instalezi propria stație de încărcare acasă?

Cu popularitatea în creștere a mașinilor electrice (EV-uri) în România, mulți șoferi se confruntă cu decizia de a instala sau nu o stație de încărcare la domiciliu. LEKTRI.CO –  un jucător important în domeniul mobilității electrice din România, explorează și prezintă o analiză a beneficiilor financiare ale instalării unui încărcător EV în comparație cu utilizarea infrastructurii publice de încărcare sau a unei prize de acasă obișnuite.

lektri.co

Unul dintre avantajele majore constă în economisirea semnificativă de care poate beneficia un utilizator, aspect primordial în luarea unei astfel de decizii. În România, prețul mediu al electricității pentru găzduirea unei stații de încărcare la domiciliu este de aproximativ 0,7 RON pe kilowatt-oră (kWh). În contrast, încărcătoarele publice pot ajunge să coste până la 1,5 RON/kWh sau chiar mai mult, ceea ce înseamnă că încărcarea vehicululi într-un loc public poate fi de aproape două ori mai costisitoare decât încărcarea la domiciliu.

De exemplu, pentru a alimenta un vehicul electric cu un acumulator de 50 kWh, costul încărcării la domiciliu ar fi de 0,7 RON/kWh x 50 kWh, adică 35 RON. În schimb, utilizarea unui încărcător public cu un tarif de 2 RON/kWh ar ajunge la 100 RON pentru aceeași cantitate de energie.

Alegând încărcarea acasă, un utilizator economisește 65 RON pentru fiecare proces de încărcare. În plus, pentru șoferii care folosesc zilnic mașina electrică, economiile se multiplică rapid. Cu o distanță medie de 1.000 km parcursă lunar și o eficiență a vehiculului electric de 20 kWh/100 km, se pot salva până la 260 RON pe lună, doar renunțând la încărcătoarele publice. Pe tot parcursul unui an, se pot aduna economii de până la 3.120 RON, iar pe termen și mai lung, economiile cresc direct proporțional.

Beneficii adiacente, plus valoarea încărcătoarelor LEKTRI.CO

În plus față de economiile financiare, încărcătoarele LEKTRI.CO oferă o serie de caracteristici suplimentare care fac diferența. Spre exemplu, soluțiile create de producatorul român sunt echipate cu funcții precum echilibrarea activă a încărcării, ce optimizează consumul de energie și previne depășirea capacității electrice maxime a locuinței. Totodată, funcția de încărcare programată oferă utilizatorului posibilitatea de a profita de tarifele reduse de energie electrică, economisind chiar în plus.

Pe de altă parte, utilizatorul are posibilitatea de a-și încărca mașina electrică folosind și surplusul de energie generată de panouri solare, ceea ce reduce costurile de electricitate și, totodată, contribuie cu succes la reducerea impactului asupra mediului înconjurător, prin utilizarea unei energii regenerabile. Acest beneficiu suplimentar crește semnificativ randamentul investiției și face alegerea instalării unui încărcător EV și mai atractivă din punct de vedere financiar.

Costul de instalare – cât de rentabilă e investiția  

Costul inițial reprezintă una dintre cele mai des întâlnite preocupări ale posibililor utilizatori atunci când iau în considerare instalarea unei stații de încărcare EV la domiciliu. În primul rând, unul dintre cele mai căutate încărcătoare LEKTRI.CO poate fi găsit la prețul de 3.500 RON. Însă pentru a evalua rentabilitatea investiției, utilizatorul trebuie să ia în considerare economiile anuale determinate de diferența de costuri dintre tarifele de electricitate acasă și cele ale încărcărilor publice. Utilizând exemplul menționat mai sus – economie de 3.120 RON pe an prin încărcarea la domiciliu în locul încărcătoarelor publice -, putem conchide că rentabilitatea investiției va fi extrem de rapidă, recuperându-se inițialul în mai puțin de un an.

În concluzie, încărcarea la domiciliu nu numai că aduce economii semnificative, ci și avantaje suplimentare, respectiv o mai mare flexibilitate, eliminând nevoia de a pierde timp căutând un încărcător public disponibil, dar și la nivel de eficiență energetică. Alegerea de a instala o stație de încărcare EV acasă reprezintă o investiție în viitor, care aduce beneficii financiare și o experiență mai convenabilă pentru șoferii de mașini electrice.

LEKTRI.CO

LEKTRI.CO este un start-up specializat în soluții de încărcare pentru vehicule electrice. Compania a fost înființată în 2017 de o echipă tânără, care împărtășește pasiunea pentru sustenabilitate și energie verde. Prin furnizarea de soluții inovatoare de încărcare pentru autovehicule, compania ajută alte companii să își extindă serviciile în domeniul ospitalității, al comerțului, al imobiliarelor și nu numai.


Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele DIY, Home Improvement & Gardening.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.bricoretail.ro/newsletter

Publicația BricoRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *