Sika România: Un adeziv de calitate inferioară crește de 3 ori costurile lucrării

Cea mai mare parte a românilor ce îşi doresc renovarea locuinţei optează pentru înlocuirea sau montarea de plăci ceramice, însă doar jumătate aleg corect adezivul şi ştiu ce riscuri implică folosirea unui produs de calitate inferioară, potrivit unei analize Sika România.

Petrișor Grindeanu, National Sales Manager Distribution Sika RomâniaÎn cazul montarii incorecte cu un adeziv necorespunzător, costurile unei lucrări pot creşte chiar şi de trei ori.

Pentru alegerea corectă a adezivului trebuie ţinut cont de o serie de lucruri foarte importante, precum locul unde se face placarea – interior/exterior, solicitările şi traficul la care sunt supuse plăcile şi tipul gresiei şi al faianţei. În cazul în care nu se ţine cont de aceste aspecte, sau se alege un adeziv de calitate inferioară, cheltuielile totale ale lucrării pot fi chiar de trei ori mai mari decât iniţial”, a declarat Petrişor Grindeanu, National Sales Manager Distribution Sika România.

În medie, pentru montarea de plăci ceramice în zonele cel mai des amenajate astfel (baie şi bucătărie) pe o suprafaţă medie de 40 mp, este nevoie de o cantitate de circa 200 kg de adeziv, în funcţie de planeitatea suprafeţei. Costul total pentru achiziţionarea acestuia este cuprins intre 120 lei, în cazul alegerii unui adeziv de o calitate inferioară, şi 480 lei, în cazul alegerii unui produs cu calităţi superioare.

Pe lângă adeziv, o astfel de lucrare, pentru a fi realizată corect, necesită şi achiziţia de şapă autonivelantă, mortar de reparaţie, mortar hidroizolant, chituri de rosturi, latex pentru chituri şi sigilant. Costul acestor produse poate ajunge, astfel, la 200 lei, dacă se aleg unele de o calitate scăzută, sau la 500 lei, dacă se aleg unele performante.

Există o diferenţă de preţ între produsele de calitate ridicată şi cele de calitate inferioară, alegerea incorectă a adezivului şi a celorlalte materiale necesare montajului poate duce la probleme majore precum dezlipirea şi chiar crăparea plăcilor, sau infiltraţii de apă. În acest caz, este necesară demontarea întregii suprafeţe, refacerea planeităţii suprafeţei şi reluarea montajului într-un timp mult mai scurt decât în mod normal.

O placare ceramică are o durată de viaţă chiar şi de 20 de ani, însă alegerea de produse de calitate inferioară o poate scurta chiar şi la câteva luni. În acest caz, costurile pentru a se ajunge la ambientul dorit se pot chiar tripla deoarece la suma iniţială se adaugă costul demontării, al noilor materiale şi al montajului, fără a mai pune la socotelă deranjul, mizeria şi timpul pierdut”, a mai afirmat reprezentantul companiei.

Analiza Sika a arătat că numărul celor care se înformează atent şi nu mai aleg doar în funcţie de preţ este în creştere, așadar jumătate dintre cumpărători ştiu ce tip de produse au nevoie.

Montarea corectă a plăcilor ceramice începe cu măsurarea corectă a spaţiului şi calcularea necesarului de plăci şi materiale necesare. După achiziţia produselor trebuie stabilit tipul de montaj – drept sau oblic – iar apoi pregătirea stratului suport pentru a fi perfect plană, compactă şi curată. În zonele cu umiditate ridicată sau cu risc de inundaţie (băi) este indicată realizarea unei hidroizolaţii înaintea de montarea placajului ceramic. Aceasta poate fi făcută fie cu mortare cimentoase, fie prin alegerea unui adeziv de plăci ceramice de ultimă generaţie, poliuretanic, elastic
ce are şi proprietăţi hidroizonte.

După realizarea acestor paşi urmează prepararea adezivului şi montajul efectiv al placajului ceramic. La final se aplică chitul de rosturi, care poate fi amestecat cu un latex special ce îi creşte elasticitatea, impermeabilitatea cât şi rezistenţa. Rosturile cu mişcare (cele din colţurile pereţilor sau cele de la îmbinarea cu obiectele sanitare) trebuiesc în mod special sigilate cu un produs elastic (poliuretan sau silicon) pentru a permite ansamblului să lucreze în mod natural, fără a apărea fisuri sau exfolieri.

Este important ca o astfel de lucrare să se realizeze de către un meseriaş calificat care să ştie fiecare dintre paşi şi, astfel, să poată folosi produsele cele mai potrivite. De asemenea, toate materialele trebuie utilizate respectând indicaţiile din fişele tehnice ale produselor”, a încheiat Petrişor Grindeanu.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), construcţii şi Home&Garden.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Ți-a plăcut acest articol? Recomandă-l și altora:
Vrei să primeşti noutăţile din brico-retail în fiecare dimineaţă pe email?
Alătură-te celor 1,216 cititori fideli!

Te afli aici: Prima pagină: » Producatori » Sika România: Un adeziv de calitate inferioară crește de 3 ori costurile lucrării

Spune-ți părerea

 1. Intrebare pt Sika -dl Grindeanu

  Va urmaresc cu atentie de cand ati achizitionat fabrica din Capusu Mic.
  Sunt uimit ca o firma de talia Sika merge pe Low quality
  Pentru 40 mp cu consum marit de 4 kg se ajunge la 160 kg impartit la 25 kg avem 6,4 saci ori pretul dv special de maxim 8 lei costul de reparatie este de 51,2 lei plus tva 24 % se ajunge la 63,48 lei. Faceti socoteli corecte si puneti tot ce trebuie in saci ca acolo e problema nu la proasta aplicare sau alegerea gresita a meseriasului.
  In realitate sacul dv e de 7 lei .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.