Saint-Gobain Rigips, lider al segmentului materialelor de construcții pe bază de ipsos şi unul dintre principalii furnizori de materiale de construcții pentru proiectul de renovare a teatrului se bucură de deschiderea Sălii Mari a Teatrului Naţional.
De la momentul începerii colaborării la acest proiect şi până în prezent, lucrarea complexă de arhitectură, construcții şi instalații, de la clădirea Teatrului Naţional din București a încorporat diverse soluții şi produse ale Companiei Saint-Gobain Construction Products Romania – Divizia Rigips.
Peste 125,000 metri pătraţi de plăci din gips-carton marca Rigips, printre care şi plăci speciale pentru compartimentări rezistente la foc, plăci rezistente la umiditate extremă, marca Aquaroc, cu o compoziție ce asigură montarea acestora şi la exterior, plăci speciale marca Rigidur, armate cu fibre celulozice şi aditivi minerali, rezistente la impact, plafoane acustice marca Rigiton pentru îmbunătăţirea calităţii acustice în interiorul încăperilor.
Saint-Gobain Rigips e mândru de faptul că un edificiu de importanţă culturală majoră pentru Capitală şi pentru întreaga ţară, încorporează soluţii de arhitectură, tehnice şi acustice şi produse purtând marca Rigips, ce contribuie la confortul şi estetica interioarelor.
„Ne bucurăm că am putut fi parte dintr-un proiect atât de important. Teatrul Național București este o clădire de referință pentru noi și suntem siguri că noua structură va aduce pasionaților de teatru multe surprize frumoase. Implicarea noastră reprezintă o confirmare a standardelor înalte oferite de Saint-Gobain Rigips prin soluțiile inovatoare, consultanță tehnică la proiectare şi execuţie. Este foarte important pentru noi să susținem astfel de proiecte și a fost o onoare să contribuim la remodelarea unei clădiri emblematice pentru capitala ţării şi pentru România.” a declarat dl. Constantin Hariton, directorul general al Saint-Gobain Rigips
Clădirea a trecut prin mai multe etape, de la demolări şi reconfigurări până la izolaţii fonice, hidrofuge şi termice. Pe lângă furnizarea de materiale de construcție, implicarea Saint-Gobain Rigips a inclus şi consultanță tehnică, plus asistență în proiectarea soluţiilor care să susţină punerea în practică a unui proiect arhitectural deosebit.
Proiectul de renovare a clădirii Teatrului Național Bucureşti a dezvoltat teatrul într-un adevărat complex multicultural, cu şapte săli de spectacole, spaţii comerciale, bibliotecă, muzeu, săli multimedia şi cafenele. Sala Mare și-a recăpătat forma inițială, teatrul dispune acum de o sală unică în Europa, pereții şi gradenele acesteia fiind mobile pentru a putea fi transformată în trei tipuri de sală cu poziţionări diferite ale scenei faţă de spectatori.
„Dacă ar fi să apreciem pentru care din lucrări suntem cei mai mândri, cu siguranţă topul ar fi condus de soluţiile acustice oferite. Aş vrea să menţionez importanţa colaborării cu doamna expert acustician, Conferenţiar Universitar Doctor Inginer Mariana Stan. Doamna Stan ne-a fost aproape de-a lungul timpului la diverse obiective culturale, precum: sălile de cinema din Plaza Militari, Bucureşti; studiourile TV Târgu Mureş; studioul de înregistrări muzicale al Teatrului C-tin Tănase, Bucureşti; studiourile TV, amfiteatrele şi sălile de muzică din noua clădire a Fundaţiei România de Mâine…”- spune reprezentantul Companiei Saint-Gobain Rigips, Arhitect. Dan Stănescu, Technical & Developement Manager.
Pentru acustica sălilor trebuie să fii sigur că sunetul este cât mai uniform distribuit pe toată suprafața ocupată de auditori, să asiguri inteligibilitatea emisiei sonore în orice punct din sală și în același timp să asiguri reducerea semnificativă a nivelului zgomotului perturbator.
Saint-Gobain Rigips a fost aproape de cei care au contribuit la proiectarea soluţiilor.
„Tratamentele acustice din sălile Teatrului Naţional Bucureşti atât la cele existente, la care modificându-se geometria, s-a recalculat tratamentul acustic, precum şi la cele noi – de spectacol şi de repetiţii, au fost prevăzute pentru îndeplinirea cerinţelor de bună audiţie şi confort acustic precizate în legislaţia tehnică în vigoare. Durata timpului de reverberaţie este unul dintre parametrii importanţi pentru audiţie în sălile de teatru. Pentru îndeplinirea acestei condiţii, în sălile de spectacole se utilizează materiale fonoabsorbante şi reflectante; din punct de vedere estetic, pentru a ajunge la forma finală a finisajelor dintr-o sală, aceste materiale pot fi caserate cu ţesături ale căror texturi nu modifică semnificativ parametrii de absorbţie ai tratamentelor acustice.
În ceea ce priveşte izolarea fonică, în cadrul ansamblului „TNB” a trebuit rezolvată situaţia deosebită a două săli suprapuse, mai exact a Sălii Mici, aflată sub scena Sălii Mari. Pentru îndeplinirea cerinţei de izolare la zgomot aerian conform reglementărilor tehnice în vigoare, a fost adoptat sistemul “casă în casă“, constând din: pardoseală de tip dală flotantă, tavan fonoizolator, pereţi suplimentari, toate aceste elemente fiind despărţite de straturile suport, prin intermediul unor elemente elastice.”
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), construcţii şi Home&Garden.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.