Piața locală a pompelor de căldură se află pe un trend ascendent, în contextul cererii tot mai mari de soluții de încălzire eficiente energetic și cu impact redus asupra mediului

Piață locală a pompelor de căldură se află pe un trend ascendent și evoluția sa pozitivă continuă și în decursul următorilor ani, conform estimărilor făcute de compania de cercetare și consultanță BRG Building Solutions specializată pe piață de construcții, produse pentru clădiri și industrii utilitare.

DaikinConform celui mai recent raport, motorul principal de creștere a pieței l-a reprezentat programul „Casă Verde”, atrăgând echipamente și soluții de încălzire eficiente energetic și cu impact redus asupra mediului. Până în anul 2020, se estimează că pompele de căldură utilizate pentru înlocuirea vechiului sistem de încălzire vor reprezenta aproximativ 58% din vânzările totale de pompe de căldură de pe piață locală.

În România, sectorul cu cel mai ridicat consum de energie este cel rezidențial, reprezentând 34% din totalul consumului în condițiile în care, la nivelul Uniunii Europene, segmentul rezidențial reprezintă 25,4% din total consum, după cum arată EUROSTAT pe baza studiului „The European Heating Product Markets”. În acest context, tehnologia pompelor de căldură reprezintă soluția ideală pentru o eficientă energetică.

Previziunile pentru piață locală de pompe de căldură sunt optimiste. Cererea pentru acest tip de echipamente a fost stimulată în ultimii ani în principal de lansarea în 2010 a programului „Casă Verde”, care a încurajat înlocuirea vechiului sistem cu unul care utilizează surse regenerabile de energie. Programul a fost relansat în acest an, însă doar pentru panouri fotovoltaice. Sperăm că în viitor să fie reincluse și pompele de căldură și tot mai mulți consumatori să se îndrepte spre această soluție eficientă în reducerea emisiilor de CO2, economisirea costurilor și sporirea confortului. Un alt driver important se face simțit în sectorul renovarilor și îl constituie impunerea normelor nZEB pentru clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, atrăgând mai multă strictețe din partea autorităților publice. Astfel, orice renovare majoră trebuie să fie făcută cu soluții de încălzire mai eficiente energetic. Pentru că sunt ușor de instalat, pompele de căldură sunt ideale pentru înlocuiri și renovări. Utilizatorii beneficiază astfel de un singur sistem care răspunde tuturor nevoilor: încălzire, răcire și apă caldă menajeră ”, a declarat Alexandru Rusu, Residential Manager Daikin România.

Un alt sector în care cererea pentru pompe de căldură poate cunoaște o evoluție ascendentă este cea a construcțiilor noi.

Consumul de energie reprezintă la ora actuală o preocupare dominantă. Și o putem vedea și în sectorul de noi locuințe și proiecte rezidențiale care, conform ultimelor prevederi legislative, trebuie să fie echipate cu soluții de încălzire eficiente energetic și cu impact redus asupra mediului. În aceste condiții, pompă de căldură este soluția viabilă pentru un consum redus deoarece poate fi de până la patru ori mai eficientă decât soluțiile tradiționale de încălzire. ”, a adăugat Alexandru Rusu, Residential Manager.

Tot din studiul publicat de BRG Building Solutions reiese faptul că, până în 2030, România și-a propus că obiectiv reabilitarea termică anuală a cel puțin 3% din numărul total de clădiri publice. Acest lucru reprezintă încă un motor de creștere a vânzărilor de sisteme de încălzire sustenabile și eficiente energetic.

Cu o experiență de peste 50 de ani în dezvoltarea pompelor de căldură cu cea mai ridicată eficientă energetică, Daikin și-a completat portofoliul cu o gama extinsă de soluții de încălzire care poate răspunde tuturor nevoilor. Liderul pieței HVAC din România acordă o atenție absolută reducerii impactului asupra mediului și pompele de căldură se remarcă atât prin utilizarea agentului frigorific al viitorului R-32, cât și prin designul unic.

Din această categorie face parte și pompă de căldură Daikin Altherma 3H care se remarcă prin funcționalitate avansată, eficientă sezonieră optimă, economii de energie și costuri de funcționare reduse. Altherma 3H este compatibilă atât pentru încălzirea prin pardoseală, cât și prin radiatoare.

În urmă cu un an, compania a făcut un pas important și pe piață centralelor și a lansat în România prima centrală termică murală în condensare Daikin. Concepută și proiectată în totalitate de Daikin, această îmbină tehnologia modernă de condensare, controlul inteligent și designul contemporan, asigurând încălzire și apă caldă menajeră în cel mai eficient și fiabil mod. Centrală termică murală în condensare Daikin reprezintă cea mai bună opțiune pentru înlocuirea centralei existente furnizând o tehnologie modernă și mai eficientă din punct de vedere energetic care se reflectă în economii semnificative la facturile de utilități.

Daikin

Cu o experiență de 95 de ani în proiectarea și fabricarea de tehnologii de încălzire și răcire, Daikin este lider de piață în tehnologia pompelor de căldură, fiind renumit pentru abordarea să inovatoare în ceea ce privește dezvoltarea de produse, precum și pentru calitatea de neegalat și versatilitatea soluțiilor sale integrate.

În Europa, compania are aproximativ 7.600 de angajați și mai multe fabrici de producție cu sediul în Belgia, Cehia, Germania, Italia, Turcia, Marea Britanie, Spania și Austria. Daikin este pe piață din România din 1994, având în prezent 43 de angajați și o rețea complexă de distribuitori, axați pe soluții comerciale, industriale și rezidențiale.

Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.


Puteți citi cele mai proaspete știri din retailul DIY din România și din Europa Centrală și de Est, în BricoRetail.ro, cea mai importantă publicație B2B dedicată sectorului DIY și Home Improvement din România, direct sau abonându-vă la newsletterul zilnic.

You can also read the freshest news from the DIY retail from Romania and Central and Eastern Europe, in english, at BricoRetail.ro, the most important B2B publication dedicated to DIY and Home Improvement from Romania, directly or by subscribing to the daily newsletter.

Depositphotos
Etichete:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *