Harta încălzirii în România: 50.000 de apartamente beneficiază de un sistem propriu de încălzire

Harta încălzirii în România arată că 50.000 de apartamente au fost debranşate, în 2015 şi beneficiază de un sistem propriu de încălzire, în principal o centrală termică pe gaz, conform unei analize realizate de Ariston Thermo România, liderul pieţei locale de centrale termice şi boilere electrice.

„Potrivit datelor raportate de ANRSC (Autoritatea Naţională pentru Reglementare a Serviciilor Comunitare de Utilităţi Publice), în 2015 numărul apartamentelor din România care au renunţat la încălzirea în sistem centralizat şi, în majoritate, beneficiază acum de un alt tip de sistem de încălzire, a ajuns la 47.700, cu 58% mai mare comparativ cu 2014, când cifra s-a situat la cca. 30.000 de apartamente”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România, liderul pieţei de profil.

Potrivit afirmaţiilor sale, trendul debranşărilor a fost continuat şi în 2015 datorită creşterii gradului de conştientizare, în rândul românilor, a avantajelor pe care le aduce deţinerea unui sistem propriu care să asigure încălzirea locuinţei şi a apei calde. Dincolo de acest aspect, preţul foarte mare al gigacaloriei furnizate de CET-uri în anumite zone din ţară, comparativ cu al uneia produse de o centrală termică, dar şi dorinţa de confort şi autonomie sunt alte aspecte care au contribuit la decizia celor peste 47.700 de familii.

„Studiile pe care le derulăm anual, respectiv Harta încălzirii în România, arată că românii înţeleg tot mai mult avantajele unei centrale termice proprii şi sunt tot mai receptivi către noile tehnologii, precum modelele în condensare. Astfel, datele oficiale arată că în ultimii cinci ani peste 262.300 de familii au decis să renunțe la CET-uri, iar cea mai mare parte a acestora a optat pentru instalarea unei centrale termice de apartament pe gaz”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

Debranșări 2011*Debranșări 2012*Debranșări 2013*Debranșări 2014*Debranșări 2015*
70.43262.31651.94429.95247.726

Total : 262.370

*date raportate de ANRSC la nivelul lunii decembrie 2015

În ceea ce priveşte situaţia din 2015, conform datelor ANRSC, în topul judeţelor unde s-au raportat cele mai multe debranşări se află Galaţi, unde aproape 20.300 de apartamente figureaza ca debranşate. Pe locurile următoare în top se află Constanţa, cu peste 4.900 de apartamente, şi Prahova, cu peste 4.200 de familii ce au renunţat la sistemul centralizat.

Harta încălzirii în România sau ce judeţe mai dispun de sistem centralizat

Harta încălzirii în România

Analiza realizată de Ariston Thermo România pe baza datelor raportate de ANRSC prin care s-a creat Harta încălzirii în România, arată că, la finalul lui 2015, în 9 judeţe din ţară întreaga populaţie a ales debranşarea şi foloseşte sisteme proprii de încălzire a locuinţei. De asemenea, alte 12 judeţe mai au doar sub 10% din locuinţe racordate la CET-uri.

„În următoarele 18 județe din țară, procentul apartamentelor branșate variază între 10 și 50%, numărul maxim de locuințe conectate încă la sistemul centralizat fiind întâlnit doar în București, Mehedinţi şi Bihor, cu peste 50%”, a mai spus Cătălin Drăguleanu.

Potrivit analizei Ariston Thermo România, Bucureşti este oraşul care însumează peste 40% din totalul apartamentelor branşate la sistemul centralizat de încălzire din România.

În ceea ce priveşte costurile, Cătălin Drăguleanu a mai afirmat, de asemenea, că în funcţie de oraş, românii care aleg instalarea unei centrale termice pe gaz pot face economii majore. Astfel, dacă la nivel naţional preţul mediu al gigacaloriei facturate către populaţie este de 225 de lei,  cea produsă de o centrală termică în condensare ajunge la aproximativ 175 de lei.

„Conform normativelor europene introduse în toamna acestui an, în acest moment pe piaţa locală se comercializează doar centrale termice cu o eficienţă superioară şi cu un impact redus asupra mediului înconjurător. Astfel, la nivel naţional, în medie, un român poate face o economie de cca. 20% la costurile de încălzire şi producere a apei calde menajere, dacă alege instalarea unei centrale termice în condensare”, a adăugat reprezentantul companiei.

Însă, dincolo de media naţională, conform datelor ANRSC, există şi oraşe unde gigacaloria produsă în sistem centralizat este chiar şi mai mare, iar economiile prin instalarea unei centrale termice în condensare pot ajunge şi la cca. 55%.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), Home&Deco, Home&Garden, mobilier şi materiale de construcţii,

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *