Grupul VELUX achiziționează Grupul JET de la Egeria

VELUX A/S și compania olandeză de investiții Egeria au ajuns la un acord în privința vânzării Grupului JET către Grupul VELUX.

Decizia de a achiziționa Grupul JET, lider european în sistemele industriale de iluminat prin acoperiș, este în concordanță cu strategia de creștere a Grupului VELUX și, în special, cu dorința acestuia de a-și dezvolta afacerea în sectorul non-rezidențial a soluțiilor de iluminat natural. Achiziționarea Grupului JET este a doua acțiune întreprinsă în acest an de către Grupul VELUX; prima achiziție, anunțată în aprilie, fiind producătorul american de luminatoare Wasco Products Inc.

Grupul VELUX este lider pe piața rezidențială a ferestrelor de mansardă, de peste 75 de ani. Primul pas al Grupului VELUX în piața comercială (non-rezidențială) a fost în anul 2012, odată cu lansarea luminatoarelor Modulare VELUX (VELUX Modular Skylights – VMS). Astăzi, strategia este de a atinge poziția de lider în acest domeniu, prin creștere și prin achiziții organice.

Am avut un dialog foarte pozitiv cu Egeria și cu Grupul JET. Am simțit imediat că ambițiile și cultura grupului JET se completează bine cu cele ale companiei noastre. Prin achiziția Grupului JET, ne vom consolida poziția în sectorul comercial în mai multe țări din Europa și vom adăuga câteva noi categorii de produse ofertei noastre comerciale”, spune David Briggs, CEO al Grupului VELUX.

Piața comercială este formată din două segmente principale:

  • Segmentul arhitectural de vitraje, concentrat mai mult pe design, arhitecții jucând un rol semnificativ în alegerea soluțiilor de iluminare din sticlă sau sticlă acrilică, și
  • Segmentul industrial pentru acoperiș tip terasă, care este format aproape în întregime din soluții de iluminat din sticlă acrilică, cum ar fi domurile (cupolele) sau luminatoare cu acoperire continuă (CRL).

Cele două segmente variază semnificativ din punct de vedere al grupului de clienți vizați și al procesului de vânzare. Afacerea VELUX VMS are o prezență puternică în segmentul de vitraje arhitecturale, în timp ce JET ocupă o poziție de lider pe piață în segmentul industrial destinat acoperișului tip terasă.

Așteptăm cu nerăbdare să devenim parte a Grupului VELUX și vedem un potențial mare de creștere și multiple posibilități de consolidare a afacerii noastre europene în beneficiul clienților și angajaților noștri”, spune Ralf Dahmer, CEO al Grupului JET.

Mark Wetzels, partener Egeria, este, de asemenea, mulțumit de tranzacție: „Sunt impresionat de Grupul VELUX și sunt convins că această fuziune va fi bună atât pentru ambele companii și angajații lor, cât și pentru oferta lor pe piață.”

Odată cu achiziționarea Grupului JET, devenim imediat unul dintre cei mai importanți jucători ai segmentului comercial din Europa și vom începe să îmbinăm operațiunile VMS cu cele ale grupului JET pentru a construi o nouă divizie comercială, care să poată stimula creșterea pe această piață. Vedem, de asemenea, oportunități de îmbunătățire a afacerii JET prin vânzarea unor produse, prin intermediul rețelei de distribuitori VELUX, care va aduce și mai multe beneficii partenerilor noștri. VELUX s-a concentrat întotdeauna pe creșterea calității vieții cu ajutorul luminii naturale și aerului proaspăt, pentru a crea medii de viață și de lucru mai bune, iar achiziția JET ne ajută să câștigăm amploare și să extindem afacerea noastră într-un nou segment de piață”, adaugă David Briggs, CEO al Grupului VELUX.

Achiziția trebuie aprobată de către autoritățile de concurență din Germania și Austria, înainte ca aceasta să fie încheiată. Companiile nu vor dezvălui informații suplimentare despre acord, înainte de acordarea aprobării finale.

În așteptarea aprobării și până la finalizarea achiziției Grupului JET, produsele JET vor continua să fie vândute sub marca JET și prin organizația existentă, în timp ce VELUX va continua să vândă luminatoarele modulare VMS până când clienții se vor fi familiariza cu schimbarea proprietății, iar o tranziție structurată la marca VELUX poate fi realizată și comunicată pieței. De asemenea, în cele două companii este de așteptat să apară sinergii, rezultate fie din dezvoltarea funcțiilor comune, fie datorate unor conturi-cheie, sinergii care vor constitui baza pentru o nouă divizie comercială VELUX.

VELUX a fost asistată în tranzacție de către EY Corporate Finance and Dentons, iar Egeria de Houlihan Lokey și Allen & Overy.

VELUX

De mai bine de 75 de ani, Grupul VELUX creează spații mai bune de locuit, aducând lumina naturală și aerul proaspăt în casele oamenilor din întreaga lume. Lucrăm la nivel global pe piața rezidențială – cu vânzări și operațiuni de producție în peste 40 de țări și cu 10.200 de angajați în întreaga lume.

Începând cu 2012, VELUX a proiectat, fabricat și comercializat sisteme prefabricate de iluminare pentru clădiri comerciale – luminatoare modulare VELUX (VELUX Modular Skylights). Astăzi, divizia comercială are 270 de angajați în 11 țări, iar producția se realizează în Danemarca și SUA.

Grupul VELUX este deținut de VKR Holding A/S, o societate cu răspundere limitată deținută integral de fundații non-profit, caritabile (Fundațiile VELUX) și de familie. În 2017, VKR Holding a obținut venituri totale de 2,5 miliarde de euro, iar Fundațiile VELUX au donat 168 de milioane de euro sub formă de subvenții caritabile.

Egeria este o companie olandeză independentă de investiții înființată în 1997, care se concentrează asupra întreprinderilor mijlocii. Egeria investește în societăți sănătoase cu o valoare cuprinsă între 50 și 350 milioane EUR. Fondurile Egeria au investiții în 11 companii cum ar fi IQI, Dutch Bakery, Clondalkin, Dynniq, Ilionx, Trust, HITEC, Izico și Nooteboom. Companiile din portofoliul Egeriei au o cifră de afaceri totală de peste 2,3 miliarde de euro și 10.000 de angajați. Pe lângă fondurile de capital privat, Egeria are un portofoliu de lungă durată cu cinci companii, Egeria Evergreens, Egeria Listed investments, Egeria Real Estate

Grupul JET este unul dintre cei mai importanți furnizori europeni de soluții de iluminat natural, produse de ventilație și sisteme de ventilație pentru evacuarea fumului și căldurii. Produsele sale principale includ cupole și luminatoare continue, care sunt utilizate, în principal, în sectoarele industriale și municipale de construcții.

Grupul internațional JET cu sediul în Hüllhorst, Germania, are aproape 800 de angajați, o prezență de vânzări în 11 țări europene și șase locații de producție în patru țări.

Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.


Puteți citi cele mai proaspete știri din retailul DIY din România și din Europa Centrală și de Est, în BricoRetail.ro, cea mai importantă publicație B2B dedicată sectorului DIY și Home Improvement din România, direct sau abonându-vă la newsletterul zilnic.

You can also read the freshest news from the DIY retail from Romania and Central and Eastern Europe, in english, at BricoRetail.ro, the most important B2B publication dedicated to DIY and Home Improvement from Romania, directly or by subscribing to the daily newsletter.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *