Fuziunea Holcim-Lafarge creează cel mai mare producător mondial de ciment

Grupul elvețian Holcim a anunțat azi, 7 aprilie 2014, o tranzacție plătită în întregime în acțiuni prin care va achiziționa grupul francez Lafarge, creându-se, astfel, cel mai mare producător mondial de ciment, cu vânzări combinate de aproximativ 32 miliarde de euro (44 miliarde de dolari).

HolcimAcționarii Lafarge vor primi o acțiune Holcim pentru fiecare titlu Lafarge pe care îl dețin, iar grupul combinat va avea sediul central în Elveția și va fi listat la bursele din Zurich și Paris, conform declarației comune publicată, luni, de cele două companii.

„Noul grup va oferi o creștere mai ridicată și riscuri mai scăzute, prin urmare va crea mai multă valoare”, a declarat directorul general al Lafarge, Bruno Lafont, care va deveni șeful LafargeHolcim.

Tranzacția va fi cea mai mare asociere din industria cimentului realizată vreodată și va ajuta companiile să-și scadă costurile, datoriile și să facă față mai bine la creșterea prețului energiei și la cererea mai slabă de ciment, care afectează acestor sector din 2008.

Lafarge și Holcim au anunțat că se așteaptă la economii anuale de 1,4 miliarde de euro în urma finalizării tranzacției.

Dar orice tranzacție va fi atent verificată de autoritățile de concurență din Europa, deoarece grupul creat din fuziunea Lafarge-Holcim va avea o prezență puternică pe piețele din Brazilia, Canada, Ecuador, Franța, Marea Britanie, SUA, Maroc și Filipine.

Lafarge și Holcim au confirmat că vor vinde active în valoare de 10 — 15% din profitul lor operațional combinat de 6,5 miliarde de euro, pentru a îndeplini cerințele autorităților de concurență. Două treimi din activele vândute vor fi în Europa, a anunțat Lafont.

Tranzacția, care va crea un grup cu o capitalizare bursieră de aproximativ 55 miliarde de dolari, ar urma să se încheie în primul semestru din 2015, au anunțat cele două companii.

Cota de piață combinată a capacităților de producere a cimentului deținută de cele două companii se apropie de 60% în Franța, Canada și Maroc, și de 30% în SUA. Vânzările anuale se vor ridica la aproape 43 miliarde de dolari, depășind rivalele din Germania — grupul HeidelbergCement, cu vânzări de 18 miliarde de dolari, și Mexic — firma Cemex, cu vânzări de 15 miliarde de dolari.

În România, Lafarge produce materiale de construcții de peste 15 ani și activează în sectorul de ciment, agregate și betoane cu 40 de amplasamente industriale, unde operează peste 1.000 de angajați sau colaboratori.

La rândul său, Holcim a intrat în România în 1997 și în prezent deține două fabrici de ciment în Câmpulung și Aleșd, o stație de măcinare la Turda, 19 stații ecologice de betoane, cinci stații de agregate și un terminal de ciment în București. Compania are aproximativ 1.100 de angajați.

Sursa: Agerpres

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), construcţii şi Home&Garden.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *