Fabrica de ciment Holcim de la Câmpulung Muscel, în cifre

Holcim (România) S.A. face parte din grupul elveţian Holcim, unul dintre liderii mondiali în furnizarea de ciment, betoane, agregate (nisip și pietriș) și alte servicii conexe, iar prin recenta fuziune cu producătorul francez de ciment Lafarge s-a creat cel mai mare producător de ciment din lume, un gigant mondial cu vânzări de 44 de miliarde de dolari pe an. 

Holcim (România) S.A. deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd (judetul Bihor), o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 14 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Holcim are aproximativ 800 de angajați în România.

Valoarea totală a investiţiilor Holcim pe piaţa locală din 1997 şi până acum se ridică la peste 700 de milioane de euro, sumă care cuprinde şi achiziţiile derulate pentru a extinde prezenţa în România.

Cele două fabrici de ciment ale Holcim din România, din Câmpulung și Aleșd, au fost selectate în 2015 în top 3 Best Sustainable Performers, în cadrul competiției Holcim Plant Awards, pentru performanțele excelente obținute în perioada 2010 – 2014. Mai mult decât atât, fabrica din Câmpulung a fost clasată în top 3 Best Performers în 2014, în cadrul aceleiași competiții. Competiția Holcim Plant Awards este organizată anual de Grupul Holcim pentru a premia cele mai importante realizări în ceea ce privește performanța generală a fabricilor de ciment din întreaga lume.

Holcim este unul dintre cei mai importanţi furnizori de ciment şi agregate (nisip şi pietriş), betoane şi asfalt, dar şi servicii conexe și este prezent în 70 de ţări de pe toate continentele.

Fabrica de ciment Holcim de la Câmpulung Muscel

2Grupul Internațional Holcim a achiziţionat fabrica de ciment din Câmpulung, în anul 1999. La acea vreme se lucra cu trei cuptoare cu o capacitate de 800 tone/zi fiecare.

În anul 2008, se finalizează cea mai înaltă construcţie industrială din ţară – turnul preîncâlzitor de aproximativ 140 de metri. În același an, sunt finalizate și silozurile ”gemene” de clincher care sunt susținute de 7 km de piloni.

Fabrica de ciment Holcim de la Câmpulung înseamnă un colos de peste 12.000 tone de beton şi oţel beton. Pentru o imagine de ansamblu asupra dimensiunilor noii staţii de la Câmpulung, numai stația de vrac totalizează 700 de tone de structură.

Peste 1.200.000 tone de ciment au fost produse, până acum, la Câmpulung. În 8 ore se înfoliază 1.440 de paleți, adică aproximativ 2.300 de tone de ciment.

În hala de preomogenizare, care are o înălţime de 25 m, o lăţime de 76 m și o lungime de 163 m, ar putea încăpea două Boeing-uri.

Fabrica de la Câmpulung deţine nivelul de zero accidente de muncă la un milion de ore lucrate.

Staţia nouă de încărcare vrac reprezintă un prim pas spre modul de livrare de tip „self-service”, fiind comandată automat de un sistem de conducere a procesului care gestionează întreg fluxul tehnologic, respectiv: extracţia din siloz, transportul şi transferul către buncărele de stocare şi încărcarea în autocamioane. Pentru ca produsele Holcim să ajungă „singure” din silozuri în autocamioane, conducătorul auto are nevoie doar de un card pe care sunt memorate datele despre: client, destinaţie, tipul de produs, cantitate.

Toată activitatea de producţie de la Câmpulung este supravegheată și coordonată din camera de comandă, „creierul” fabricii, unde se lucrează 24 din 24 de ore, 14 oameni (8 femei și 6 bărbați) asigurând activitatea permanentă, zilnic. Ei trebuie să urmărească 426 de parametri.

Alo, Ciment!, dispeceratul de comenzi Holcim (România) a fost lansat în 2007 pentru preluarea comenzilor de ciment din toată țara, prin simpla apelare a numărului de telefon 0248 506 600 în rețelele de telefonie fixă sau formând *CIMENT, adică *246368.

Unul dintre angajamentele companiei Holcim, asumate în vederea protejării mediului, vizează eficientizarea utilizării resurselor şi conservarea resurselor naturale. Iar una dintre metodele este co-procesarea deșeurilor în fabricile de ciment.

Prin această metodă de tratare termică a deșeurilor în cuptoarele deja existente în fabricile de ciment, deșeurile se transformă  în resurse alternative pentru că se obțin simultan atât recuperarea conținutului energetic (valorificare energetică), cât și reciclarea conținutului mineralogic al acestora. Metoda este recunoscută la nivel european ca exemplu de bună practică în domeniul eficientizării resurselor si exemplu de urmat în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Se pot trata astfel în siguranță o gama largă de deșeuri provenite din industrie (ex: anvelope uzate, șlamuri petroliere, deșeuri de cauciuc, plastic, textile, hârtie, lemn, pielărie etc), de la sortarea deșeurilor menajere sau de la tratarea apelor uzate, iar cantitățile de deșeuri direcționate spre co-procesare cresc odată cu implementarea cerințelor legislației de mediu și cu dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. În prezent, Holcim România co-procesează anual o cantitate de deşeuri echivalentă cu cea generată de un oraş cu peste 350.000 de locuitori.

Galerie Foto:

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), construcţii şi Home&Garden.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *