Consiliul Concurenței a sancționat compania Baxi România SA și 50 de distribuitori ai acesteia cu amenzi în valoare de peste 200 de mii de euro

Consiliul Concurenței a anunţat azi, 21 iaunuarie 2016, că a sancționat compania Baxi România SA și 50 de distribuitori ai acesteia cu amenzi în valoare totală de 990.027 lei (aprox. 220.006 euro) pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața distribuţiei centralelor termice şi a accesoriilor pentru acestea.

1Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei privind stabilirea preţului de revânzare şi îngrădirea exercitării concurenţei între distribuitori prin limitarea comercializării.

Consiliul Concurenței a constatat că în contractele încheiate în perioada 2006 –2014 între Baxi România SA și distribuitori erau prevăzute clauze prin care se stabileau preţurile de revânzare ale produselor şi care limitau comercializarea şi libertatea exercitării concurenţei între distribuitori.

Practic, distribuitorii aveau obligaţia de a respecta strategia de preţuri recomandate, să le implementeze în toată reţeaua lor de magazine – dacă avea subdistribuitori. De asemenea, contractele conţineau clauze restrictive în ceea ce priveşte participarea la licitaţii: dacă mai mulţi parteneri comerciali solicitau cereri de ofertă de la Baxi, doar unul dintre distribuitori, respectiv primul care depunea cererea, beneficia de un preţ competitiv. Ulterior, Baxi solicita documentarea fiecărei livrări cu o copie a contractului dintre distribuitor şi clientul final, precum şi o copie după factura emisă.

Revoluţia Preţurilor – ianuarie 2016

18 dintre distribuitori au recunoscut faptele anticoncurenţiale și au beneficiat de reducerea amenzilor cu 20% din nivelul de bază.

„Scopul nostru nu este acela de a elimina companiile de pe piaţă şi, de aceea, la stabilirea sancţiunilor am ţinut cont de faptul că distributorii centralelor Baxi au cifre de afaceri destul de mici. Prin această investigaţie şi amenzile aplicate, intenţia noastră este să tragem un semnal de alarmă astfel încât toate companiile, indiferent că sunt mai mari sau mai mici, să înţeleagă că trebuie să respecte legislaţia în domeniul concurenţei şi să îşi stabilească singure preţurile de revânzare, nu prin înţelegere cu furnizorul” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Conform prevederilor în domeniul concurenței, înțelegerile dintre un furnizor și distribuitori pentru a stabili prețurile la care urmează să fie revândute produsele, precum și înțelegerile care vizează limitarea comercializării, reprezintă practici anticoncurențiale şi sunt sancţionate de lege. În urma unor înțelegeri de acest tip, consumatorii sunt afectați direct deoarece nu mai au posibilitatea de a alege, prin astfel de practici eliminându-se complet concurența dintre distribuitori.

Baxi România este parte a grupului BDR Thermea, entitate formată în cursul anului 2009 prin fuziunea dintre Baxi Group şi De Dietrich Remeha Group. În România, mărcile Grupului – BAXI şi WESTEN – sunt comercializate de către Baxi România.

Portofoliul BAXI România include o gama extinsă de centrale termice standard şi cu condensare, murale şi de pardoseală, cu puteri generate cuprinse între 24 kW şi 5200 kW, panouri solare plane şi cu tuburi vidate, pompe de căldură, centrale pe biomasă şi pachete şi sisteme termice integrate.

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), construcţii şi Home&Garden.

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *