Concluzii după prima Conferință a Prosumatorilor din România, un eveniment energiaTa

Începând de la 1 Ianuarie 2019, după multe eforturi, românii pot produce energie de la soare și o injecta în rețea, primind bani pentru energia produsă și anume: 0,223 lei / kWh. În martie-aprilie AFM (Administrația Fondului pentru Mediu) va derula un program de încurajare a adopției energiei solare, oferind până la 20.000 lei beneficiarilor. Conform noii legislații distribuitori de energie au obligația să facă posibilă racordarea în 30 zile, iar furnizorii au obligația de a achiziționa energia electrică la prețul reglementat.

energiaTa

AFM va oferi aproape 120 milioane de euro pentru români. Aceștia vor putea primi până la 20.000 lei, acoperind maxim 90% din suma necesară, pentru a-și achiziționa și instala sisteme de producție de energie solară.

150 de prosumatori, instalatori, furnizori de echipamente, distribuitori din energie și autorități au participat luni, 18 februarie 2019, la Prima Conferință a Prosumatorilor din România, organizată de energiaTa, un proiect lansat în urmă cu trei ani, cu scopul de a face prosumatorii o realitate în România și de a accelera tranziția către o economie verde.

‘’Această întâlnire a avut ca scop încurajarea instalatorilor de a se implica în programul AFM și clarificarea drumului prosumatorului pentru cei interesați. Autoritățile, stakeholderii și decidenții au întâlnit comunitatea energiaTa, pentru a afla un status real din piață și pentru a răspunde întrebărilor celor prezenți, oferind astfel șansa persoanele fizice să aplice și să beneficieze de un drum cât mai lin pentru a deveni prosumator!’’, a declarat Claudiu Butacu, cofondator al proiectului energiaTa.

Perioada de înscriere pentru instalatori este 25.01 – 01.03.2019

Procesul de decontare presupune implicarea instalatorilor, care trebuie validați de către AFM. Perioada de înscriere pentru instalatori este 25.01 – 01.03.2019, însă până acum s-au înscris un număr mic de instalatori. Beneficiarii vor putea aplica la subvențiile oferite nu direct, ci prin acești instalatori, în luna martie urmând a fi publicată lista cu instalatorii validați pe site-ul AFM.

Departajarea celor înscriși se va face pe sistemul primul venit, primul servit, de aceea cei care aplică trebuie doar să se asigure că sunt eligibili și că aplică cât mai repede.

’Ne aflăm în stadiu destul de avansat, avem peste 40 de dosare depuse pentru validare, sperăm să avem cât mai mulţi instalatori, pentru a acoperi toate regiunile ţării. Ne asumăm termenul de 2-3 săptămâni, chiar dacă nu este scris, deoarece pâna la finalul perioadei de validare nu putem avea nicio modificare legislativă în acest sens”, a mai declarat Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

Când va începe programul?

„În luna martie-aprilie, sperăm să debuteze programul pentru persoanele fizice, după adoptarea bugetului AFM şi după obţinerea fondurilor europene din POR. Persoanele fizice se vor putea înscrie la instalatorii validaţi, va exista o aplicaţie informatică, am încercat sa creăm un sistem care să ne permită să derulăm rapid programul. Documentele vor fi depuse direct la instalatori, ele se vor transmite în timp real prin aplicaţie.’’, a declarat Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autorităţii Fondului de Mediu (AFM).

În acest moment nu există nicio informație oficială referitoare la numărul de prosumatori existenți.

Consider că următorul an va fi încurajator pentru prosumatori, însă cea mai mare presiune va fi pe umerii operatorilor de rețea, datorită volumului mare de cereri pe care le anticipăm. Cu toate acestea, ne declarăm pregătiți pentru valul de solicitări ce va urma”, a declarat Aurora Răducanu, departamentul de extindere a rețelei, Distribuție Oltenia.

Suntem pregătiți pentru prosumatori, pentru care am pus pe site detaliile despre procedura de eliberare a ATR-ului”, a declarat Ligia Costin, director de dezvoltare rețea de distribuție, Electrica.

Pe termen mediu sperăm să ajungem la 100.000 de prosumatori în România

‘’Timp de trei ani am lucrat pentru a face prosumatorii o realitate în România, iar astăzi acest lucru este posibil. În perioada următoare ne propunem să lansăm Ghidul Prosumatorului, dar și să contribuim la simplificarea procesului de autorizare și la reducerea TVA-ului pentru produsele și serviciile din zona energiei pentru prosumatori.

Pe termen mediu sperăm să ajungem la 100.000 de prosumatori în România, iar pe termen lung, până în 2050, România să funcționeze 100% cu energie din surse regenerabile’’, a declarat Mihai Toader-Pasti, cofondator al proiectului energiaTa și președinte al Future Energy Leaders România.

Înregistrarea completă a dezbaterii de la Conferința Prosumatorilor poate fi urmărită pe site-ul energiaTa sau pe pagina de Facebook energiaTa.

Energia Ta

EnergiaTa este un proiect educațional și de conștientizare, care, de trei ani, face demersuri pentru a face posibili prosumatorii și injectarea în rețea și pentru a simplifica procesul legislativ. comunitatea de prosumatori energiaTa numără în prezent peste 4.000 membri din toată țara.


Puteți citi cele mai proaspete știri din retailul DIY din România și din Europa Centrală și de Est, în BricoRetail.ro, cea mai importantă publicație B2B dedicată sectorului DIY și Home Improvement din România, direct sau abonându-vă la newsletterul zilnic.

You can also read the freshest news from the DIY retail from Romania and Central and Eastern Europe, in english, at BricoRetail.ro, the most important B2B publication dedicated to DIY and Home Improvement from Romania, directly or by subscribing to the daily newsletter.

2performant.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *