Fonduri nerambursabile pentru producția de materiale de construcții și îmbunătățirea eficienței energetice

Antreprenorii și companiile prezente în România vor avea la dispoziție, în această toamnă, fonduri nerambursabile ce depășesc 6,5 miliarde de euro, bani ce vor putea fi folosiți pentru investiții în agricutură, în producția sau consumul propriu de energie verde, reciclare, în industria alimentară sau producția de materiale de construcții, potrivit unei analize REI, grup de companii specializate în atragerea de finanțări nerambursabile, aflat în topul celor mai mari jucători din domeniu, cu peste 1.000 de proiecte gestionate cu succes, peste 80 de specialiști și o prezență națională, în 13 orașe.

materiale de construcții

Astfel, în a doua parte a acestui an vom beneficia de cea mai bună perioadă pentru investiții cu sprijin nerambursabil, unde nouă programe de finanțare pun la dispoziția antreprenorilor și companiilor prezente în România, de la start-up, la companii mari, fonduri nerambursabile pentru investiții în dezvoltare, în aproape toate domeniile cheie ale economiei.

„România traversează cea mai bună perioadă din istorie în ceea ce privește oportunitățile de dezvoltare și suntem încrezători că tot mai mulți antreprenori și companii vor apela la soluțiile nerambursabile de sprijin puse la dispoziție de autorități, ca alternativă sau complementar accesului la creditul bancar sau finanțarea proiectelor din resurse proprii.

Suntem optimiști și vedem deja o comunicare mai clară și o îmbunătățire a proceselor de evaluare a proiectelor depuse, am primit asigurări că aceste evaluări se vor digitaliza, iar în final se va lucra mult mai eficient, ceea ce va face ca accesul la finanțarea nerambursabilă să fie un proces mult simplificat”, a declarat Roxana Mircea, managing partner REI Grup.

Printre cele mai importante programe de finanțare din a doua parte a acestui an se numără:

1.    CONSTRUCT PLUS – Ajutoare de stat pentru industria materialelor de construcții

·       Buget: 149 mil. EUR (2023)

·       Buget total: 590 mil. EUR (schemă multianuală)

·       Autoritate responsabilă: Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

·       Finanțare: max. 75% din valoarea investiției, dar nu mai mult de 50 mil.euro (investiție localizată în mediul urban), respectiv max. 85% dacă investiția este localizată în mediul rural

·       Solicitanți eligibili: start-up, microîntreprinderi, IMM, întreprinderi mari

·       Domenii eligibile: producție materiale de construcții

·       Lansare apel: septembrie – octombrie 2023

2.    Programul Dezvoltare Durabilă – Îmbunătățirea eficienței energetice

·       Buget: 135 mil. EUR

·       Autoritatea responsabilă: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE)

·       Solicitanți eligibili: IMM, întreprinderi mari, societăți comerciale din industrie, cu consumuri de peste 1.000 tep/an

·       Cheltuieli eligibile: eficientizarea proceselor tehnologice și realizarea unor economii de energie la nivel de întreprindere prin înlocuirea echipamentelor, retehnologizare/modernizare, monitorizare și optimizarea consumului de energie la nivelul operatorilor economici, precum și utilizarea energiei produse din surse regenerabile, care să asigure exclusiv consumul propriu al întreprinderilor

·       Lansare apel: T3 2023 (est.)

„Recomandăm companiilor ca pe parcursul lunilor august-septembrie să își definească proiectele de investiții, să identifice un consultant cu expertiză și care oferă garanții contractuale privind depunerea unui proiect corect și complet, un proiectant, un tehnolog și furnizori de tehnologii, în așa fel încât să poată depune proiecte cât mai bine fundamentate și cu o șansă reală la finanțare, având în vedere că interesul pentru fondurile nerambursabile a crescut într-un ritm foarte ridicat. Pe anumite programe de finanțare avem cereri și de peste 5 ori mai mari decât bugetul alocat acelor scheme”, a mai subliniat Roxana Mircea.

REI Grup

REI FINANCE ADVISORS și REI INTERNATIONAL CONSULTING, parte a REI Grup, sunt companii specializate în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor de investiții atât prin fonduri europene nerambursabile (Programul Operational Regional, Programul Operational Infrastructura Mare, PNDR), cât și pe scheme de ajutor de stat (HG 959/2022, HG 495/2014, HG 807/2014, HG 332/2014, OUG 81/2019, OUG 130/2020).


Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele DIY, Home Improvement & Gardening.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.bricoretail.ro/newsletter

Publicația BricoRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *