Analiză CBRE: Proprietarii imobiliari din România au așteptări de sustenabilitate mai mari decât cei din alte țări

Proprietarii de clădiri din România sunt mult mai atenți la standardele ESG și, totodată, au așteptări mai mari când vine vorba de sustenabilitate, față de omologii lor din alte țări. Un sondaj realizat de CBRE, liderul global al pieței de consultanță imobiliară, în rândul a peste 500 de profesioniști din domeniul imobiliar comercial din întreaga lume arată că principalii factori care determină companiile să se îndrepte către ESG sunt reglementările, precum Acordul de la Paris și Obiectivele ONU de dezvoltare durabilă, costurile de operare în creștere și controlul tot mai mare din partea proprietarilor.

cbre

Potrivit analizei CBRE, aproximativ 70% dintre respondenți și-au concentrat atenția asupra ESG în 2022, pe fondul factorilor externi, precum impunerea din partea guvernelor de transparență a strategiei ESG, dar și din cauza prețurilor mai mari la energie (55%). Totodată, politica internă a companiei, valorile sau etica au reprezentat prioritățile de top pentru toți respondenții.

În același timp, caracteristicile ESG ale clădirilor au impact direct asupra tranzacțiilor imobiliare. Reducerea consumului de energie a cântărit cel mai mult în deciziile de investiții și tranzacții ale ocupanților (88%). De asemenea, mai mult de jumătate dintre respondenți ar căuta o reducere sau ar respinge cu totul o ofertă dacă o clădire nu are aceste caracteristici.

Datele analizate de CBRE au scos la suprafață un accent mult mai mare asupra laturii sociale din partea companiilor. Astfel, în deciziile imobiliare, pentru 86% din respondenți este importantă apropierea de transportul public. În același timp, 52% dintre respondenți au declarat că ar respinge o clădire ce se află în mijlocul unei controverse.

Provocările implementării obiectivelor ESG

Principalele provocări pentru implementarea obiectivelor ESG constau în disponibilitatea sau calitatea slabă a datelor (53%), costuri care depășesc beneficiul, ceea ce face dificilă justificarea acțiunii (39%) și beneficii necunoscute sau incerte (36%).

În CEE, clădirile reprezintă mai mult de 40% din consumul regional de energie electrică și produc mai mult de 36% din emisiile de carbon. Din costul unui ciclu de viață al unei clădiri comerciale, 40% este reprezentat de costul cu energia. Aceste cifre demonstrează urgența acțiunii la capitolul sustenabilitate la nivelul regiunii. Strategia de ESG nu mai este o opțiune, a devenit o necesitate, având în vedere că are impact direct asupra reducerii costurilor în business.

Avem nevoie să ne uităm în primul rând la schimbări care pot fi implementate azi, dar în același timp trebuie să privim deja și în perspectivă, la măsuri care schimbă fundamental modul de operare al clădirilor: revizuirea tuturor operațiunilor clădirilor, implementarea sistemului de monitorizare a energiei, implementarea și integrarea de senzori în BMS, implementarea și integrarea de senzori de CO2 pentru a gestiona fluxul de aer, energie alternativă, retrofitting sau conectarea portofoliului la o platforma de date ESG. CBRE monitorizează în platforma proprie indicatori precum consumul excesiv de energie în peste 10.000 de clădiri și poate genera consultanța de eficientizare detaliată pe baza acestor date esențiale, a declarat Luiza Moraru, Head of Property Management CEE & EMEA Client Management, CBRE.

Proprietarii de clădiri din România mizează pe sustenabilitate 

Investitorii și chiriașii din România par să aibă așteptări mai mari în ceea ce privește caracteristicile de mediu ale clădirii, decât omologii lor din alte țări, potrivit sondajului CBRE, la care au răspuns 20 de proprietari de clădiri din România.

România se aliniază tendințelor europene, când vine vorba de sustenabilitate. Rezultatele sondajului au arătat că Europa Centrală este lider în ceea ce privește setările de obiective net zero, companiile din CE și Marea Britanie angajându-se să atingă obiectivele net zero mai devreme decât respondenții din alte zone geografice. Când vine vorba de România, putem spune chiar că așteptările proprietarilor de clădiri sunt mai exigente, iar aceștia acordă o importanță și mai mare standardelor ESG. În plus, ESG devine o presiune din ce în ce mai mare asupra performanței clădirilor, mai ales pentru companiile de leasing”, a declarat Daniela Gavril, Head of Research în cadrul CBRE.

Reducerea consumului de energie este prioritară

Rezultatele analizei ESG realizată de CBRE au arătat că 99% dintre respondenții români consideră prioritare caracteristicile care reduc consumul de energie.  În același timp, certificarea pentru clădiri verzi ocupă locul doi în opinia proprietarilor români, cu un procent de 89%. Printre caracteristicile de mediu esențiale pentru proprietarii de clădiri se numără și tehnologia inteligentă, care ajustează operațiunile clădirii pentru a reduce impactul asupra mediului (88%). Generarea energiei regenerabile și existența unui punct de încărcare pentru vehicule electrice sunt, de asemenea, în topul criteriilor prioritare pentru proprietarii de imobile.

Pe măsură ce componenta ESG devine prioritară, companiile imobiliare comerciale (CRE) încep să-și îmbunătățească și să-și valorifice performanțele ESG pentru a genera valoare și a rămâne competitive.

Menținerea unui dialog deschis rămâne crucială pentru a minimiza riscul ca unele clădiri să devină învechite și nedorite pentru ocupanți.

CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE: CBRE), Fortune 500 și S&P 500 cu sediul central în Dallas este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2020. Compania are peste 100.000 de angajați și deservește clienți din peste 100 de țări. CBRE oferă o gamă extinsă de servicii integrate, inclusiv administrare și coordonare de tranzacții și management de proiecte, managementul proprietății, administrarea investițiilor, evaluare, închiriere de proprietăți, consultanță strategică, vânzări de proprietăți, servicii ipotecare și servicii de dezvoltare.

Mediul, social și guvernanța (ESG) – utilizarea de către angajator a resurselor sale financiare pentru a îmbunătăți mediul și pentru a efectua schimbări sociale și de guvernanță corporativă – este importantă pentru Millennials și membrii Generației Z.


Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.

De două ori pe săptămână puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele DIY, Home Improvement & Gardening.

Abonaţi-vă la newsletter aici: www.bricoretail.ro/newsletter

Publicația BricoRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *