IKEA Group susține egalitatea de șanse la locul de muncă

IKEA România sărbătorește Ziua Internațională a Drepturilor Femeii și susține efortul de a construi o lume incluzivă și egală.

ikeaPe 7 martie, Anneli Lindahl Kenny, Ambasadoarea Suediei în România; Nicoleta Nicolae Ioana, Consilier de Stat în cadrul Cabinetului Președintelui României; Aurelia Grațiela Drăghici, Secretar de Stat – Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES); Andreea Bragă, Directoare Executivă – Centrul de Dezvoltare Curiculara și Studii de Gen: FILIA; Dana Dobrescu, Communications Manager Unilever South Central Europe, alături de Ana Teresa Fernandes, Deputy Public Affairs Manager IKEA Group și de Violeta Neniță, Store Manager IKEA Băneasa au subliniat importanța promovării egalității de gen pentru un viitor mai bun.

Dezbaterea, care s-a desfășurat sub conceptul „Egalitatea este mai bună pentru toată lumea”, a scos în lumină egalitatea de gen, ca obiectiv ce poate influența în bine practicile de business și societatea în ansamblul ei.

Potrivit unui studiu realizat de IKEA în regiunea South-East Europe în orașele București, Zagreb și Belgrad, românii* sunt cei mai optimiști în ceea ce privește egalitatea de gen. 56% dintre respondenții români cred că femeile și bărbații au șanse egale de angajare, 50% cred că femeile și bărbații primesc remunerație egală pentru aceeași muncă și 47.5% cred că femeile și bărbații au oportunități egale de avansare în carieră. În Croația și Serbia aceste rezultate sunt mai mici cu peste 20 de procente.

În ansamblu, bărbații sunt mai optimiști decât femeile în legătură cu acest subiect. De exemplu, 34.7% dintre respondente au declarat că există diferențe la nivel de salarizare între genuri, în timp ce doar 18.5% dintre bărbați au declarat același lucru. Mai mult, 36.7% dintre respondente spun că femeile nu au oportunități egale de avansare la locul de muncă, însă doar 19.2% dintre bărbați au oferit același răspuns.

A fost o onoare să ne aflăm astăzi la aceeași masă cu oameni care cred cu tărie în importanța egalității de gen și ne-am bucurat să vedem obiective comune și determinare. La IKEA spunem întotdeauna că mai avem multe de făcut, așa că Forumul Egalității de gen a reprezentat o oportunitate de învățare și o discuție constructivă alături de autorități, ONG-uri și companii.  La nivel de IKEA Group, ne-am propus obiective clare pentru a ajunge de la un echilibru perfect de gen până în 2020.

Ne dorim să avem 50% femei și 50% bărbați angajați la toate nivelurile de management și în toate funcțiile, să oferim șanse egale în orice situație, precum și remunerație egală pentru femei și bărbați în funcții similare. În calitate de companie cu valori umaniste, ne dorim să creăm un mediu de lucru incluziv și să aducem schimbări pozitive în toate ariile business-ului nostru, precum și în societate. Suntem mândri și motivați să devenim modele demne de urmat în crearea unui mediu de lucru bun pentru toată lumea.” a declarat Ana Teresa Fernandes, Deputy Public Affairs Manager IKEA Group.

„Incluziunea creează un mediu de lucru mai bun. Atunci când angajații se simt apreciați și respectați pentru ceea ce sunt, gradul lor de satisfacție crește, și odată cu el, nivelul de contribuție și implicare. Dacă reflectăm diversitatea clienților noștri la nivel de echipă, atunci înțelegem mai bine și care sunt nevoile și le putem rezolva. Am descoperit în magazinul din București că echipele diverse sunt mai creative și aduc soluții noi.

IKEA România se poate mândri cu rezultate bune în privința egalității de gen, cu 46% angajate femei în magazinul IKEA din București, 45% în echipa de middle management și 50% femei în echipa de top management a magazinului, precum și o politică foarte clară de non discriminare și asigurarea de șanse egale la locul de muncă.” a spus Violeta Neniță, Store Manager IKEA Băneasa.

România este puternic angajată în combaterea discriminării și de aceea îndeplinirea obiectivelor egalității de gen este o prioritate. Încă de la preluarea mandatului, am susținut că egalitatea între femei și bărbați reprezintă o condiție esențială pentru progres și justiție socială, fiind și o dovedită sursă de prosperitate economică. Femeile și bărbații trebuie să aibă posibilitatea de a se implica, în egală măsură, în politică, economie și societate, contribuind, cu experiența lor, la dezvoltarea și modernizarea acestei țări. De aceea am și asumat rolul de promotor al campaniei internaționale #HeforShe, fiind ferm convins că putem face mai mult pentru susținerea drepturilor femeilor din întreaga lume.

Ați inclus egalitatea de gen în spectrul valorilor după care vă ghidați activitatea, iar acest fapt dovedește respectul față de angajați și față de drepturile acestora. Sper ca astfel de inițiative prin care este promovată egalitatea de gen să se constituie într-un exemplu de bună practică pentru cât mai multe companii și autorități publice din România, astfel încât toți angajații să se bucure de drepturi și șanse egale”, se arată în Mesajul transmis de Președintele Klaus Iohannis.

„În România, egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi este un principiu fundamental al drepturilor omului, transpus atât la nivel legislativ cât şi la nivelul politicilor publice. Egalitatea de gen reprezintă un domeniu prioritar în modelul social propus în cadrul Programului de Guvernare pentru perioada 2018-2020, Capitolul 8 – “Respect și demnitatea pentru femei”, având ca scop promovarea activă a unui întreg set de prevederi antidiscriminare. În vederea creşterii eficienţei atingerii acestui obiectiv se vor implementa măsuri cu implicarea societății civile și în strânsă cooperare cu administrațiile publice locale, inclusiv prin parteneriate specifice.

Cu toate acestea, mai sunt lucruri de îmbunătățit. Dezvoltarea unei culturi antreprenoriale feminine depinde de schimbarea rolurilor sociale ale femeilor, dar şi de construirea unei încrederi de sine a femeilor. Această schimbare se face atât prin accesul la educaţie al femeilor în special, în sectoarele de învăţământ specifice dezvoltării unei afaceri (economie, management etc.), dar şi prin autodepăşirea unor temeri nejustificate care sunt legate de stereotipurile de gen promovate în familie şi în societate.

Prin modificările aduse recent celor două proiecte legislative inițiate de ANES, guvernul actual își propune ca în cel mai scurt timp să genereze o schimbare de paradigmă privind condiția femeilor din România, participarea lor cât mai bună, precum și promovarea perspectivei de gen în toate domeniile vieții sociale.”, a declarat Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Forumul Egalității de Gen este completat de o campanie de comunicare externă, ce include bannere în care personajele principale sunt angajații IKEA și o campanie de comunicare internă.

Campania cu tema „Egalitatea este mai bună pentru toată lumea” se desfășoară în aceeași perioadă în Croația și Serbia, cele două țări din organizația IKEA South-East Europe în care există magazine IKEA.

IKEA

IKEA Group este lider mondial în retailul de mobilier și decorațiuni. Suntem o companie bazată pe valori, cu oameni pasionați de viața acasă. Viziunea noastră este să creăm o viață de zi cu zi mai bună acasă pentru cei mai mulți oameni. Magazinele IKEA oferă aproximativ 10.000 de produse de mobilier și soluții accesibile pentru acasă. IKEA Group deține și operează 355 de magazine în 29 de țări (la 31 august 2017).

Magazinul IKEA din Zona Comercială Băneasa a fost al 253-lea deschis în a 35-a ţară, pe 21 martie 2007. Până în luna martie 2010, a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din IKEA Group. În anul financiar 2017 (1 septembrie 2016 – 31 august 2017), magazinul IKEA din România a fost vizitat de 3,3 milioane de oameni și 7,5 milioane de vizitatori unici au accesat site-ul www.IKEA.ro

În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din piaţa de retail de bricolaj (DIY), home & deco, home & garden, materiale de construcţii, mobilier, scule şi unelte

Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.

Depositphotos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *