Brico Dépôt România anunță rezultatele studiului “Dacă pereţii ar vorbi”, despre calitatea condiţiilor de locuit, realizat de Grupul Kingfisher, ȋn cinci ţări europene, cu suport local din partea Fundaţiei BricoDépôt.
50% dintre români locuiesc în case improprii (prea mici, insuficient încălzite, cu mucegai, acces precar la grup sanitar sau utilități de bază), potrivit cercetării. Pentru comparație, în Marea Britanie, doar 24% dintre locuitori se confruntă cu astfel de probleme, ȋn Polonia procentul este similar cu cel din ţara noastră, 50%, ȋn timp ce ȋn Franța urcă la 53%, iar ȋn Spania la 58%.
În plus, 39% dintre români spun că locuiesc ȋn case cu probleme semnificative, iar 75% dintre aceştia consideră că nu au deloc sau au prea puțin sau control asupra situaţiei.
Principalele probleme identificate de respondenți în locuințele proprii sunt legate de: zgomot ridicat (46%); umiditate și mucegai (45%); frig excesiv (44%); lipsa canalizarii și a condițiilor salubre (42%).
„În cadrul Brico Dépôt România și al grupului Kingfisher din care facem parte, înțelegem că locuințele improprii pot afecta semnificativ sănătatea și bunăstarea oamenilor, cu precădere în comunități dezavantajate. Cifrele vorbesc de la sine și ne arată că există o nevoie reală de implicare pentru rezolvarea acestor probleme. De aceea, prin intermediul Fundației BricoDépôt, ȋncercăm să venim cu soluții concrete în acest sens, pentru a oferi o mână de ajutor, ȋn cât mai multe comunităţi vulnerabile. În plus, prin cele 35 de magazine Brico Dépôt din ȋntreaga ţară, ne străduim să le oferim clienţilor noştri produse adaptate nevoilor locale şi soluţii revoluţionare pentru amenajarea locuinţelor.”, spune Adela Smeu, Director General al Brico Dépôt România.
Conform studiului “Dacă pereţii ar vorbi”, locuințele improprii au un impact ridicat asupra calității generale a vieții (34%), a vieții sociale (32%), sănătății (21%) şi, nu ȋn ultimul rând, asupra creşterii şi dezvoltării copiilor (14%). Zgomotul excesiv îi face pe români să nu se simtă în siguranță în propria casă (42% dintre respondenți au menționat că nu se pot odihni corespunzător noaptea, iar 29% dintre copiii care locuiesc în astfel de case au dificultăți de concentrare), ȋn timp ce umezeala determină diverse probleme de sănătate, atât la nivel fizic, cât și psihic (30% dintre respondenți au experimentat sentimente de rușine din acest motiv, 18% au întâmpinat probleme legate de iritarea ochilor, pielii, nasului sau a gâtului, ȋn timp ce 13% au fost diagnosticați cu o afecțiune nouă).
De asemenea, studiul arată că problema locuințelor improprii s-a accentuat în contextul pandemiei, în special pentru grupurile vulnerabile. Odată cu adoptarea măsurilor de izolare, 60% dintre respondenți au declarat că au petrecut în medie mai mult timp acasă, în timpul săptămânii, iar pentru 34% dintre aceștia condițiile improprii de locuit au devenit și mai presante în acest context. În același timp, 47% au asociat emoții negative cu statul în casă, simțindu-se prizonieri în propria locuință.
Totodată, studiile locale confirmă și completează rezultatele studiului Kingfisher. Astfel, potrivit studiului național “Condițiile de viață ale populației din România, în 2019”, publicat de către Institutul Național de Statistică, în luna septembrie 2020, 23,6% din totalul locuințelor din România nu au baie sau duș în interior. În mediul rural, situația este cu atât mai îngrijorătoare, procentul acestor gospodării urcând la 45,4%. Potrivit aceluiași studiu, alte deficiențe care afectează locuințele românilor sunt: lumina insuficientă (35,2% din totalul gospodăriilor), scurgerile prin acoperiș sau pereți (30,2%), igrasia (48%), ferestrele, pereții sau podelele deteriorate (57,1%).
“Oare ne putem imagina ce ȋnseamnă pentru un copil să trăiască ȋntr-o casă abandonată, fără curent sau alte utilităţi, cu riscul de a fi luat de lângă mamă şi de lângă fraţi, din cauza condiţiilor de locuit improprii? Din păcate, aceasta este numai una dintre poveştile triste, dar reale pe care le-am aflat ȋn primul nostru an de activitate. Încă de la început, prioritatea Fundației BricoDépôt a fost ȋmbunătăţirea condiţiilor de locuit, a siguranţei şi a calității vieţii, ȋn comunităţi defavorizate. Dar, nevoia este atât de mare, ȋncât ne dorim să atragem cât mai mulţi parteneri puternici, alături de noi. Astfel, lansăm invitaţia de implicare către toţi cei care doresc să ne susţină. De exemplu, redirecționarea a 20% din impozitul pe profit sau pe venit al companiilor, este cel mai simplu, dar de impact gest care poate fi făcut pentru susţinerea demersului nostru, fără niciun cost pentru companii.”, menționează Ştefan Urziceanu, Manager al Fundaţiei BricoDépôt şi Consultant CSR ȋn cadrul Brico Dépôt România.
Companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit sau pe venit, către o cauză socială, prin completarea unui contract de sponsorizare, până la data de 31.12.2020. Detalii suplimentare pot fi consultate pe www.bricodepot.ro/fundatie/cum-poti-ajuta/.
Încă din primul an de activitate, valoarea investiţiilor Fundației BricoDépôt în comunitățile dezavantajate a depăşit 250.000 de euro. Dintre proiectele principale, merită amintite: renovarea a două centre destinate îngrijirii victimelor violenței domestice și a familiilor fără adăpost; sprijinul acordat unui număr mai mare de 150 de spitale, instituții din prima linie, organizaţii neguvernamentale, servicii de ambulanţă și situaţii de urgenţă, în lupta împotriva pandemiei COVID-19; prima campanie de finanțare pentru organizaţii neguvernamentale, “Casele bune schimbă vieți”, prin intermediul căreia peste 2600 de oameni au primit ajutor, prin parteneriatele cu 10 asociaţii.
Fundaţia Brico Dépôt
Fundaţia BricoDépôt a fost înființată ȋn 2019, de către Brico Dépôt România, parte a Grupului Kingfisher, având drept obiectiv principal susținerea proiectelor de îmbunătăţire a condiţiilor de locuit, a calităţii şi a siguranţei vieţii, ȋn comunități dezavantajate din Romȃnia. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați: https://www.bricodepot.ro/fundatie/.
În România, studiul “Dacă pereţii ar vorbi” a fost realizat pe un eșantion de 1.003 adulți, cu vârste cuprinse între 18 şi 99 ani.
Întregul conținut al site-ului www.bricoretail.ro este proprietatea S.C. Retail FMCG Media S.R.L. și este protejat de legea dreptului de autor, neputând fi preluat, copiat parțial sau integral sau folosit pentru crearea de articole derivate, fără acordul expres scris în prealabil al proprietarului. Folosirea în alt scop decât cel personal sau non-comercial este strict interzisă.
În fiecare dimineaţă puteți primi gratuit, direct pe adresa dvs de e-mail, cele mai proaspete ştiri din sectoarele DIY, Home Improvement & Gardening.
Abonaţi-vă la newsletterul zilnic gratuit.
Publicația BricoRetail.ro reprezintă platforma ideală pentru a vă promova produsele sau serviciile. Mai multe detalii, AICI.